Drukte rond Spaarne ‘moeilijk vraagstuk’ voor gemeentebestuur

Politiek
De zomerse temperaturen zorgen voor drukte langs het Spaarne en in het water.
De zomerse temperaturen zorgen voor drukte langs het Spaarne en in het water. (Foto: Ad Timmers)

HAARLEM - Burgemeester Jos Wienen heeft moeite met de situatie die met regelmaat ontstaat op en rond het Spaarne. Dat heeft hij donderdag gezegd in antwoord op vragen van Trots Haarlem. Jacques Amand vroeg Wienen waarom het telkens zo uit de hand loopt, en het Spaarne de zondagavond ervoor moest worden schoongeveegd.

Joost Verhagen

Jacques Amand suggereerde in zijn vraagstelling dat de pleziervaart op het Spaarne voor het meeste zwerfafval zou zorgen, maar Jos Wienen denkt daar anders over. Hij stelt dat de oevers van het Spaarne veel jongeren aantrekken met het warme weer: “De spits van de problematiek ligt bij de hoeveelheid jongeren die zich rond het Spaarne verzamelt. Het is een heel lastig vraagstuk, want het is de openbare weg en in principe mogen ze daar ook zijn’’, aldus Wienen.

Daarnaast wordt volgens Wienen ook de meeste overlast voor buurtbewoners veroorzaakt door zwerfafval dat langs het Spaarne zou zijn achtergelaten. Amand vroeg zich na de beantwoording van zijn vragen af of de buurtbewoners langs het Spaarne genoegen zullen nemen met de reactie van de burgemeester.