Muziekfeest bij 60 jaar Philadelphia

Algemeen
'Muziek met elkaar en voor elkaar is het idee van het muziekfeest.'
'Muziek met elkaar en voor elkaar is het idee van het muziekfeest.' (Foto: )

HAARLEM - Zestig jaar kleinschalig wonen met Philadelphia, dat moet gevierd worden. Vier maanden lang is er muziekfeest op 130 locaties door het hele land. Afgelopen maandag deed Route 60 Tour huize Asterstraat, dat sinds 1999 bestaat, in het Rozenprieel aan. Er wonen veertien cliënten, sommigen hebben overdag dagbesteding elders, de anderen doen activiteiten in huis.

Willem Brand

‘Muziek is de manier om je te uiten en de kwaliteit van leven te verbeteren’

Muziek met elkaar en voor elkaar is het idee van het muziekfeest, vertelt Lotte van Opstal, manager muziek. “Muziek is de manier om je te uiten en de kwaliteit van leven te verbeteren. Kijk maar de karaoke nu. Je ziet dat iemand plezier heeft.”

Muziekpaspoort

“Muziek helpt ook als je verdrietig bent of om je verhaal te vertellen. Wij geven iedereen vandaag een muziekpaspoort. Daarin kunnen de begeleiders invullen welke muziek een grote rol in iemands leven speelt. Vanmorgen waren we bij De Baan. Daar vertelde een cliënt dat hij vroeger gitaar had gespeeld, dat wist de begeleiding niet. Zo hebben we ook een toegevoegde waarde. Op een andere locatie was er een jongen die een eigen rap had geschreven over hoe leuk het is om met de begeleiding muziek te maken.”

Persoonlijke jukebox

Locatiemanager Ingrid Verbeek: “Onze huizen zitten in woonwijken. Onze kracht is het kleinschalige. Muziek is één van de speerpunten. Wij willen ons daarmee onderscheiden van andere zorgaanbieders.”

Wonderphone

De karaoke is de klap op de muzikale vuurpijl die rustig begon met het uitproberen van instrumenten en onder begeleiding van accordeon samen zingen. Ingrid Verbeek laat de wonderphone zien: een ouderwetse telefoon die als je een nummer draait muziek laat horen. Een persoonlijke jukebox!

Pure wereld

Eén van de aanwezigen is overbuurvrouw Agnes wiens broer Rob tien jaar in het huis heeft gewoond. “Het is ene pure wereld waar je binnenloopt. Zij hoeven niet naar mindfulness en hebben geen verborgen agenda. Wij leren het eerlijke af. Je kunt je afvragen wie er eigenlijk beperkt is.”

Kijk voor meer informatie op www.philadelphia.nl.

Zestig jaar kleinschalig wonen met Philadelphia, dat moet gevierd worden.