Historisch Haarlem (16), Willem Ter Metz (2)

Historie
Foto: Dokwerker van Mari Andriessen
Foto: Dokwerker van Mari Andriessen (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - In deel 1 maakten we kennis met Willem Ter Metz, bewoner van en aannemer uit de Omvalspoort in de jaren vijftig tot de jaren negentig van de vorige eeuw. Hij bezat daar ook een aantal panden die hij verhuurde en restaureerde.

Willem Brand

Volgens huurder Wil, vanaf 1969 tot heden wonend in de Omvalspoort, gaf Willem door zijn restauratiedrang een impuls aan de buurt. 

“Hij had zorg voor zijn panden, hoewel het nooit echt af was. Ik mocht ook geen schilderij ophangen, dat wilde hij zelf doen. Stond-ie boven en wees naar de overkant. Weet je dat ik die daklijst afgekeken heb van de Griekse tempels?”

Anton Pieck

Willem hield van practical jokes. Op een dag kwam Wil thuis en was de wc-pot weg. “Bleek vanwege een lekkage. Maar hij wilde graag mijn verbaasde gezicht zien. Ik heb ook de oudste pot van Nederland uit 1921.” Thuis bij Willem en Gerdie die op nummer 4 in de poort woonde, hingen tekeningen van Anton Pieck. 

Wil: “De poort roept ook die sfeer op. Maar hij had wel een visie, alleen ging het opknappen niet zo snel. Beneden was zijn werkplaats en zijn kantoor. De huizen aan de overkant heeft hij opgetrokken, de huizen zijn hoger dan ze oorspronkelijk waren.”

De Dokwerker

Willem heeft model gestaan voor het beroemde beeld ‘De Dokwerker’ van Mari Andriessen. Willem stond niet te trappelen om te poseren. Voor hem was de Februaristaking die op 15 en 16 februari 1941 in Amsterdam begon heilig. 

De staking was het enige massale en openlijke protest tegen de jodenvervolging in bezet Europa. 

Aan een journalist vertelde Willem dat Godfried Bomans op hem had ingepraat en hem had overgehaald. Wil: “Willem die een prototype van het beeld bezat, was fors en had handen als kolenschoppen. Mijn eerste gevoel bij dat beeld was gêne: Ik herkende hem er niet in.” 

Het beeld is in 1952 door koningin Juliana onthuld. Of Willem erbij was, weten we niet.