Lekker aan de barbecue; Het ultieme boodschappenlijstje

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Adobe Stock)

Heb jij al je vrienden al uitgenodigd voor een lekkere barbecue? Bereid je dan goed voor, want dat kan heel wat bbq-stress voorkomen. Natuurlijk ontbreekt het je aan niets. Vlees voor de carnivoren, groente voor de vegans en vegetariërs en vis voor de gezonde smulpapen. Heb jij een Weber, een Green Egg of heb je een ouderwetse bak met kolen? We laten niets aan het toeval over. Met deze bbq- boodschappenlijst ben jij er helemaal klaar voor.  Laten we gaan barbecueën!

Hoeveel heb ik nodig?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is hoeveel personen er naar je BBQ zullen komen. Eigenlijk gebeurt het bijna altijd dat mensen veel te veel inkopen en daarna met een berg vlees blijven zitten. Zonde! Daarom helpen wij je op weg met een handige richtlijn. Reken per (volwassen) persoon zo’n 4 stukjes vlees/vis/vegetarisch en voor kinderen kun je er één stuk bij optellen. Hoeveel drank je nodig hebt hangt af van hoeveel jouw gasten drinken. Maak een lijstje met alle personen en zet achter elke naam wat en hoeveel je verwacht dat hij of zij zal drinken, zo kun je een goede inschatting maken. Ga uit van ongeveer 2 tot 3 drankjes per uur. Voor salades kun je ongeveer 175 gram per persoon rekenen. Houd je veel over? Misschien willen jouw gasten de restjes wel mee naar huis nemen.

Wat ga je maken?

Bij een barbecue denken veel mensen gelijk aan vlees. En ja, natuurlijk mogen de spiesjes, burgers en worstjes niet ontbreken, maar het is óók heerlijk om vis en groenten te grillen. Komen er vegetariërs? Dan kun je bijvoorbeeld lekkere groentespiesjes maken of halloumi (een soort kaas) grillen. Ook een frisse salade mag niet ontbreken op tafel. In de supermarkt is allerlei gemarineerd barbecuevlees te koop, maar nog lekkerder is zelf vlees marineren! Denk aan Aziatische kruiden of Mexicaanse kruiden, hmmmm, loopt het water je al in de mond?

De ultieme BBQ boodschappenlijst

Maar wat heb je nu allemaal nodig voor de barbecue? In deze BBQ boodschappenlijst vind je alle ingrediënten die voor ons een barbecue geslaagd maken. 

Nodig voor de BBQ

Houtskool/briketten

Aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof

Een BBQ tang om het vlees om te keren

Aluminiumfolie 

Borden, bestek, glazen

Servetten

Lekker grillen

Vlees: denk aan biefstuk, kipspiesjes, hamburgers, grillworstjes, karbonades en speklapjes

Vis: zalmfilet, gamba’s en tonijn

Groenten: maiskolf, courgetteplakken en groentespiesjes

Vegetarisch: groenteburgers, tofu, halloumi en falafelspiesjes

Bijgerechten

Salades en fruit: denk aan watermeloen, couscous of pastasalade, Kruidenboter, stokbrood, aardappelsalade, sausjes, losse paprika, tomaat en komkommer, caprese (basilicum, mozzarella en tomaat)

Drinken

Wijn/bier/frisdrank, ijsthee, sangria, cocktails met en zonder alcohol.

Zijn er mensen op dieet dan kun je beter een aantal gezonde salades maken. Komen er echte carnivoren? Dan is voldoende vlees onmisbaar. Check dus je gastenlijst en je komt niet voor verrassingen te staan. Enjoy your barbecue!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Met dit mooie weer barbecueën, wie wil dat nou niet?