Historisch Haarlem (17): Sportfondsenbad in Schalkwijk

Historie
 In de jaren zestig van de vorige eeuw had Haarlem meer zwembaden dan sportscholen.
In de jaren zestig van de vorige eeuw had Haarlem meer zwembaden dan sportscholen. (Foto: Noord-Hollands Archief)

HAARLEM - In een eerdere editie namen we het Sportfondsenbad in het Frederikspark onder de loep, maar in Schalkwijk was er nog een veel grotere, namelijk openluchtzwembad Schalkwijk.

Willem Brand

Verwijst de Zwemmerslaan in Schalkwijk naar het bijna dertig jaar geleden gesloopte buitencomplex, dat er slechts zo’n twintig jaar heeft gestaan? Dat aantal jaren is wat Frits en Coby in de zomereditie van ‘De Molen’, de wijkkrant van wijkraad Molenwijk, aangeven.

Zwemvierdaagse

Het stel bewoont een schip aan het eind van het Jaagpad. Beiden hebben Molenwijk zien ontstaan. Coby groeide op langs de Zuid-Schalkwijkerweg en Frits woonde lang op een tjalk aan de overkant. Coby en Frits waren allebei badmeester in sportfondsenbad Schalkwijk. De romantiek tussen die twee kwam later pas. In de jaren zestig van de vorige eeuw had Haarlem meer zwembaden dan sportscholen. Het was een ideale manier om mensen aan het bewegen te krijgen en met elkaar in contact te laten komen. Schoolkinderen kregen er zwemles en er werd jaarlijks een zwemvierdaagse gehouden, herinnert Margot Weesie, redacteur van ‘De Molen’, zich.

Snelle sloop

Op de Kleverlaan had je buitenbad Kleef, het buitencomplex in Schalkwijk was een stuk groter vanwege het groeiend aantal inwoners begin jaren zeventig. In 1992 werd het zwembad al weer gesloopt, zeer tegen de zin van de toen zevenjarige Marisa. “Ik heb er al mijn zwemdiploma’s gehaald. Maar ik koester vooral de herinneringen aan het enorme buitencomplex dat erbij zat. Drie zwembaden, verschillende ligweides, speeltuintjes en een snackbar. Ik had een abonnement voor 100 gulden en dan kon je dus onbeperkt de hele zomer zwemmen. Hoe gaaf was dat.”

Boerhaavebad 

Marisa was woest toen de gemeente besloot het complex te slopen om er een villawijk van te maken. Ze klom in de pen en schreef diverse boze brieven naar de gemeente en de projectontwikkelaar. Het mocht niet baten. Niet veel later moest ook buitenbad Kleef eraan geloven. Gelukkig heeft Schalkwijk het Boerhaavebad teruggekregen.