Buurtkastje rukt op: ‘Minibieb’ voor boodschappen groot succes

Algemeen
Het buurtkastje van Annemiek in Haarlem.
Het buurtkastje van Annemiek in Haarlem. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM - Een minibieb, maar dan voor voeding en alles voor de persoonlijke verzorging. Dát is het concept van het buurtkastje, waar je zelf voedingsproducten en andere spullen die je niet meer gebruikt kwijt kunt, maar óók zelf iets uit kunt halen als je het goed kunt gebruiken. Sinds begin deze maand vind je er ook één in Haarlem: in de Boerhaavewijk.

Als het aan initiatiefneemster Annemiek ligt, blijft het niet bij één kastje.

Buurtkastje Haarlem: houdbaarheidsdatum

“Ik ben er al zó lang mee bezig, en nu is het eerste buurtkastje eindelijk een feit! Deze hebben we twee weken geleden neergezet in de Boerhaavewijk (Floris van Adrichemstraat 98), en hij loopt al als een trein. We letten erop dat zowel voedings- als verzorgingsproducten geen houdbaarheidsdatum hebben op de korte termijn. Verder is iedereen welkom er spullen in te zetten of uit te halen. ‘Take what you need and give what you can’, is ons motto.”

 Take what you need and give what you can

‘Haarlem vol met buurtkastjes’

De bedoeling is dat heel Haarlem straks vol staat met de buurtkastjes. Wat kun je er dan in zetten - of uit halen? Annemiek: “Van alles, denk aan knakworsten, aardappelpuree, maar ook macaronikruiden bijvoorbeeld. Alles wat je thuis niet of niet meer gebruikt, kan erin.”

Ook een buurtkastje?

Ook een buurtkastje in jouw wijk? Via de maatschappelijke stichting SoGoed kun je er een aanschaffen. Kijk ook op Facebook.com/Buurtkastje voor meer over het initiatief.

buurtkastje haarlem
Foto: Rowin van Diest