Historisch Haarlem (22): Janskerk (3)

Historie
Willem: 'De Janskerk is een bezoek driedubbel waard.'
Willem: 'De Janskerk is een bezoek driedubbel waard.' (Foto: Kim Krijnen)

HAARLEM - De Janskerk is een bezoek driedubbel waard. Niet alleen vanwege de historie van de plek zelf, maar ook omdat daar de geschiedenis van iedereen in Noord-Holland wordt bewaard en toegankelijk wordt gemaakt voor huidige en toekomstige generaties.

Willem Brand (met dank aan Annabelle Arntz)

De Janskerk aan de Jansstraat is de publiekslocatie van het Noord-Hollands Archief (NHA). Het is de plek waar - naast het collectiecentrum op de Kleine Houtweg - de geschiedenis op diverse manieren wordt getoond. Je kunt onderzoek doen in de studiezaal, tentoonstellingen bekijken, op schoolbezoek komen en regelmatig doet het NHA mee aan activiteiten of organiseert open dagen. In de Janskerk is een permanente tentoonstelling over drukkerij Joh. Enschedé en er zijn tijdelijke tentoonstellingen over thema’s uit de collectie, met educatieve elementen gericht op kinderen. Zo is er vanaf eind november een vernieuwde tentoonstelling over ‘Vrouwen in verzet’.

De educatieafdeling werkt samen met onderwijsinstellingen in de regio en geeft bijvoorbeeld samen met de organisatie JINC bliksemstages en taaltrips. Hierdoor krijgen alle kinderen de kans om een kijkje op de werkvloer te nemen en om hun woordenschat te vergroten.

Kilometers archief

Het NHA heeft letterlijk kilometers planken gevuld met diverse archieven en collecties, zoals de collectie Provinciale Atlas Noord-Holland, waarin de ontwikkeling van het landschap door de eeuwen heen te zien is. Iedereen kan onderzoek doen naar zijn eigen geschiedenis. Denk aan het inzien van bouwdossiers en het doen van genealogisch onderzoek. Daarnaast wordt meer en meer digitale (overheids)informatie opgeslagen in het digitale depot van het NHA.

Tekst gaat door onder de foto

janskerk haarlem
De Janskerk aan de Jansstraat is de publiekslocatie van het Noord-Hollands Archief (NHA). - Kim Krijnen

Online

Veel van de collectie is gedigitaliseerd, kan online worden bekeken of opgevraagd en is zo voor iedereen toegankelijk via www.noord-hollandsarchief.nl. Er is een eigen podcast ‘Depotkast’, een eigen magazine en een uitgebreide beeldbank. En er zijn filmpjes met uitleg over de collectie. Het NHA is actief op social media en op werkdagen bereikbaar via de chat. Een mooi voorbeeld is de collectie van Fotopersbureau De Boer. Het NHA is samen met vrijwilligers bezig met het ontsluiten van 2 miljoen gedigitaliseerde foto’s van 1945-2005.

Innovatie

Bij het NHA vindt innovatie op het gebied van het ontsluiten van oude en nieuwe informatie plaats: bijvoorbeeld in het project ‘De IJsberg zichtbaar maken’, waarin oude handgeschreven teksten door de computer gelezen kunnen worden (www.zoekintranscripties.nl). Hierdoor is het mogelijk 19e-eeuws notarieel archief van Haarlem te doorzoeken.

Reactie van Jan Larsen (85) op deze serie:

Ik was blij verrast door de artikelen over de Janskerk, waar het Noord-Hollands Archief is gehuisvest. Die instelling heb ik in mijn hart gesloten. Zo’n vijftien jaar geleden ben ik daar een paar dagen achtereen geweest. Ik biljartte toen in het Koetshuis in het Groot Heiligland en werd nieuwsgierig naar de oorsprong van de naam 'Heilig'. Toen ik daar binnenkwam werd ik opgevangen door een meneer die de gasten ontving en wegwijs maakte in de gang van zaken van het archief. Ik kreeg een pasje van hem. Dat opende vele deuren om mij op gang te brengen. Hij gaf mij een plaatsje bij een computer en liet mij zien hoe je daar het handigste gebruik van kon maken. Verder kreeg ik een kopje koffie en hij wees mij een aparte tafel waar ik opgevraagde stukken kon lezen en aantekeningen maken. Wat voelde ik mij welkom. En dan de sfeer. Je raakt al onder de indruk bij de doorgang onder het poortje. De klinkertjes waar je overheen loopt brengen je terug in de tijd. En die sfeer heb je nodig als je speurwerk moet doen.

De Janskerk aan de Jansstraat is de publiekslocatie van het Noord-Hollands Archief (NHA).