VIDEO

Haarlemse Fleur Jong behaalt goud op Paralympische Spelen in Tokio

Algemeen
Het Para-atletiekteam van Haarlemmer Guido Bonsen met onder meer Fleur Jong en Marlene van Gansewinkel.
Het Para-atletiekteam van Haarlemmer Guido Bonsen met onder meer Fleur Jong en Marlene van Gansewinkel. (Foto: Helene Wiesenhaan)

HAARLEM - Het was een vruchtbaar weekend voor de Haarlemse Fleur Jong op de Paralympische Spelen. Dit weekend behaalde ze op het onderdeel Verspringen een gouden plak én verbrak ze haar eigen wereldrecord met een sprong van 6,16 meter.

De Haarlemse Jong behaalde eerder dit jaar op het EK in Polen al de eerste plek met een eerder wereldrecord van 6,06 meter.

Ook Jongs teamgenote Marlene van Gansewinkel behaalde een podiumplaats. Met een sprong van 5,78 meter op hetzelfde onderdeel ging zij er met het brons vandoor.

Team Para Atletiek

Hun Haarlemse coach Guido Bonsen (52) uit de Vijfhoek is apetrots. Op 11 augustus vertrok hij met zijn atletiekteam naar Tokio - klaar om een aantal mooie medailles binnen te slepen. In totaal nam hij zes atleten mee naar Tokio, waaronder dus zijn stadsgenote Fleur Jong. Samen met haar en Gansewinkel richtte hij Team Para Atletiek op, het eerste professionele parasportteam van Nederland.

‘Boodschap meegeven’

“Wij coachen de sporters niet alleen op fysiek vlak, maar willen een boodschap meegeven aan hen en hun ouders bijvoorbeeld. Want hoe ga je ermee om als je kind gehandicapt geboren wordt, maar hij of zij wel graag wil sporten? Kun je als je een arm mist nog wel krachttraining doen? En we leiden andere coaches op. Ons doel is dat iedereen met een beperking zich gehoord voelt - en elke vraag kan stellen die hij of zij heeft rondom sporten met een handicap.” 

Steentje bijdragen?

Lees het hele verhaal van Guido en zijn team via Rodi.nl/regio/Haarlem. Zelf meedoen of je steentje bijdragen aan Team Para Atletiek? Kijk dan op TeamParaAtletiek.nl.