Schip Liberty Ann voor opvang Afghanen aangemeerd in Spaarne

Algemeen
Op de Liberty Ann worden tijdelijk minimaal 50 Afghanen opgevangen.
Op de Liberty Ann worden tijdelijk minimaal 50 Afghanen opgevangen. (Foto: Ad Timmers)

HAARLEM - Het cruiseschip waarop de gemeente Haarlem tijdelijk zo’n 50 tot 150 Afghaanse vluchtelingen gaat opvangen, is inmiddels aangemeerd in het Spaarne in Noord.

Het opvangen van de Afghaanse evacués komt voort uit een verzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het schip ligt in Haarlem-Noord ter hoogte van de Floresstraat. Eerst worden er 50 Afghanen tijdelijk gehuisvest, maar dit aantal kan volgens de gemeente nog oplopen. 

Opvang Afghanen in Haarlem

Burgemeester Wienen: “Iedereen heeft de tragische beelden van wanhopige mensen in Afghanistan gezien. Haarlem wil samen met het ministerie de Nederlandse slachtoffers van dit humanitaire drama in Afghanistan een zo goed mogelijke tijdelijke opvang bieden in afwachting van het beschikbaar komen van passende huisvesting verspreid in ons land.” 

Schip Afghaanse vluchtelingen in Spaarne

Vanwege corona werden al eerder daklozen opgevangen op een Haarlems schip. Om die reden vraagt het ministerie ook nu om hulp vanuit Haarlem. “Het college heeft besloten de mogelijkheid te bieden van een ligplaats in het Spaarne ter hoogte van de Floresstraat”, aldus de gemeente. “Andere gemeenten bieden opvang aan Afghaanse evacués die asiel aanvragen in Nederland. Haarlem biedt ruimte en werkt nauw samen met het ministerie aan het bieden van een zo goed mogelijk tijdelijk verblijf. Bijvoorbeeld op het gebied van inkomensvoorziening, onderwijs, zorgvoorzieningen, dagbesteding en werk. Het ministerie draagt de kosten.” 

Onorthodoxe oplossingen

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken): “Ik ben blij dat de gemeente Haarlem gehoor geeft aan onze oproep om te helpen bij het tijdelijk huisvesten van geëvacueerde Afghaanse Nederlanders. We doen er alles aan om deze groep te helpen om hun bestaan in Nederland zo snel mogelijk weer op te bouwen. De inzet van gemeenten om creatieve, soms onorthodoxe oplossingen te vinden, zoals Haarlem nu doet, is echt onmisbaar hierbij.”