Haarlem over versoepelingen per 25 september: ‘Hier is niet over nagedacht’

Algemeen
Rutte: 'Je moet een arm om elkaar heen kunnen slaan.'
Rutte: 'Je moet een arm om elkaar heen kunnen slaan.' (Foto: Pexels)

HAARLEM - Nog even en het gros van de coronaregels is opgeheven. Vanaf 25 september geldt onder meer dat de anderhalve meter afstand verdwijnt, buitenevenementen weer mogen plaatsvinden met het maximale aantal bezoekers en bij een besmetting op school niet meer de hele klas naar huis hoeft. In het openbaar vervoer blijft een mondkapje nog wel verplicht. Wat vinden Haarlemse horecaondernemers en vervoersmaatschappijen van de versoepelingen? 

Nog even de versoepelingen per 25 september op een rij:

1. Afscheid van de anderhalvemeterregel. 

2. Mondkapjes alleen nog verplicht in openbaar vervoer, niet langer op middelbaar en hoger onderwijs

3. Coronatoegangsbewijs verplicht voor plekken waar veel mensen samen komen, zoals cafés, restaurants en cafetaria’s

4. Theater, evenementen en bioscopen voor drie kwart toegankelijk maar wel op vertoon van coronatoegangsbewijs 

5. Verplichte sluitingstijden voor nachthoreca blijft in stand

6. Evenementen buiten mogen met maximaal aantal bezoekers

7. Corona-toegangstesten blijven voorlopig gratis

8. Bij een besmetting op school hoeft niet meer automatisch de hele klas naar huis

Versoepelingen 25 september: Coronatoegangsbewijs

“Precies anderhalf jaar hebben we met de anderhalve meter geleefd. Dat we dat nu opheffen is een grote stap vooruit, maar we moeten met het virus zien te leven en accepteren dat het onder ons blijft”, zo zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge tijdens de persconferentie van dinsdag 14 september. “Op dit moment hebben 1,8 miljoen mensen nog geen bescherming door middel van vaccinatie of bescherming doordat ze al corona hebben gehad. De vraag is niet óf maar wannéér deze mensen corona krijgen. Dat betekent dat deze kleine groep blijft zorgen voor druk op de zorg. Het Coronatoegangsbewijs heeft in omringende landen bewezen dat de vaccinatiegraad daardoor verhoogt. We hopen dat dat ook hier geldt.”

QR-code laten zien

Het Coronatoegangsbewijs (vaccinatiebewijs, een negatieve test of een bewijs van herstel van corona) door middel van een QR-code is een feit. Bij elk horecabezoek, festivals, theater en bioscoopbezoek, en grote sportwedstrijden moet dit getoond worden. Voor gemeentes komt geld beschikbaar voor het inzetten van extra toezichthouders.

‘Niet over nagedacht’

Hoewel we straks enerzijds dus weer veel mogen, is Sacha Eggink Bood (eigenaresse van lunchroom Tante Sientje in de Cronjéstraat) minder te spreken over de aangekondigde versoepelingen. “Dat we terug naar normaal gaan is fijn, maar hier is naar mijn mening niet goed over nagedacht. Waarom moet je in de horeca wel een QR-code laten zien, maar in supermarkten niet? Ik heb daarbij veel oudere klanten die minder technisch onderlegd zijn. Hoe moet dat nou als zij alleen maar even een kopje koffie bij mij willen komen drinken? Daarbij: de discussie rondom de privacywet wil je toch niet voeren met je gasten? Ik wil het helemaal niet over al die spelregels hebben, het gaat bij ons juist om de gezelligheid en toegankelijkheid.”

Jeroen Rieu, eigenaar van diverse horecazaken in Haarlem, waaronder Koops, Mrs. Pancake en Hofje zonder Zorgen, is juist opgelucht. “Het voelt als een logische stap. Zo kunnen we én elkaar beschermen, én de branche open houden. Als we nu weer deels hadden moeten sluiten, zou dat zeer funest zijn voor de Haarlemse horeca.”

Einde anderhalve meter

“We doen afstand van de anderhalve meter, maar dat is wel spannend”, zo liet Rutte in de persconferentie nog weten. “Zonder risico’s is het niet, maar je moet een arm om iemand heen kunnen slaan. De deskundigen van het OMT zeggen echter: ben daar nog even voorzichtig mee. Daarom blijft alle horeca tussen 0.00 uur en 6.00 uur ‘s ochtends gesloten, net als de grote poptempels en clubs. Zij krijgen een tegemoetkoming in de kaartjes die niet verkocht kunnen worden als compensatie.”

Mondkapjesplicht in openbaar vervoer

Iedereen moet zich veilig genoeg voelen om mee te doen aan het sociale leven. Dus mondkapjes blijven voorlopig verplicht in openbaar bewijs, taxi’s en op Schiphol. In middelbaar onderwijs en hoger onderwijs vervalt de mondkapjesverplichting. 

Renzo Hijman, woordvoerder van Connexxion, kan zich wel vinden in het coronabeleid van Rutte. “Wij volgen het overheidsbeleid, dus blijven handhaven nu de mondkapjesplicht in stand blijft.”