Tweede editie Schalkwijk aan Zet van start

Algemeen
Welk plan dien jij in voor Schalkwijk aan Zet?
Welk plan dien jij in voor Schalkwijk aan Zet? (Foto: PR)

HAARLEM - Op 18 september is de tweede editie van Schalkwijk aan Zet van start gegaan. De gemeente Haarlem stelt hierbij 70.000 euro beschikbaar aan Schalkwijkers voor plannen die hun wijk mooier, duurzamer, veiliger of gezelliger maken. 

De plannen die het meest worden gekozen worden ook uitgevoerd door de Haarlemmers die ze hebben ingediend. 

Tweede Schalkwijk aan Zet

Dankzij de eerste editie van Schalkwijk aan Zet is het stadsdeel onder andere twee bankjes aan het Spaarne rijker, is het Da Vinciplein veel groener, is er een onderwijsloket voor jonge Schalkwijkertjes geopend en kan Haarlem van een prachtige fototentoonstelling aan de parkeergarage in het stadsdeel genieten. De stad leverde 94 plannen aan en de inwoners van Schalkwijk konden uiteindelijk het budget over 53 plannen verdelen. Dertien winnaarskwamen uit de bus en die plannen zijn voor 2022 allemaal uitgevoerd.

“De hoeveelheid ideeën heeft mij tijdens de eerste editie echt overdonderd”, zegt Jur Botter, wethouder Nieuwe Democratie. “Het enthousiasme waarmee Schalkwijk dit is aangegaan is geweldig. Ik ben heel benieuwd wat de tweede editie van Schalkwijk aan Zet Haarlem brengt.”

Hoe werkt het? 

Het principe blijft hetzelfde. Bewoners weten zelf wat hun wijk mooier, duurzamer en gezelliger maakt. Maar vaak ontbreekt het aan geld om ideeën uit te voeren. Met Schalkwijk aan Zet kunnen bewoners van Meerwijk, Molenwijk, Boerhaavewijk en Europawijk hun ideeën nu echt realiseren. De Haarlemse gemeenteraad heeft hiervoor een budget van 70.000 euro beschikbaar gesteld. Iedereen met hart voor Schalkwijk kan een plan indienen op www.schalkwijkaanzet.nl van 18 september tot 17 oktober. Inwoners van Schalkwijk kunnen hun favoriete plan een ‘duimpje’ geven en de plannen met 50 likes of meer gaan door naar de haalbaarheidsronde. 

70.000 euro te verdelen

De gemeente checkt intern of de plannen uitvoerbaar zijn. De inwoners verdelen vervolgens het budget over de plannen die over blijven. Die worden uiteindelijk uitgevoerd door de indiener zelf. 

“Vorige editie konden Schalkwijkers vanaf 18 jaar het budget verdelen en zo dus stemmen op hun favoriet, maar we hebben de leeftijd nu verlaagd naar 16 jaar. Ik hoop dat de plannen van jonge Schalkwijkers zo meer stemmen krijgen”, aldus Botter.

Meer weten? Kijk op www.haarlem.nl/schalkwijk-aan-zet voor alle informatie. Hier kun je je ook abonneren op de Schalkwijk aan Zet-nieuwsbrief.