Duurzaam Doen Haarlem: 12 miljoen extra voor duurzaamheid, woningbouw en veiligheid

Algemeen
De Gedempte Oude Gracht.
De Gedempte Oude Gracht. (Foto: Rodi Haarlem)

HAARLEM - Met een extra eenmalige investering geeft Haarlem een stevige impuls aan het coalitieprogramma Duurzaam Doen. Op terreinen als duurzaamheid, woningbouw, mobiliteit, veiligheid en sociaal beleid komt nu geld beschikbaar om op korte termijn extra resultaten te boeken.

Dankzij een aantal financiële meevallers, zoals extra bijdragen van het Rijk, heeft Haarlem de mogelijkheid om nu eenmalig extra geld te investeren om zo de eerder uitgesproken ambities in het coalitieprogramma te versterken. Daarbij is gekozen om te kijken welke onderdelen uit het coalitieprogramma Duurzaam Doen nu geholpen zouden zijn met een extra impuls. Zo kunnen we bestaande ambities versterken en de beoogde resultaten versnellen.

Duurzaam

Om meer draagvlak te creëren voor de energietransitie gaat Haarlem extra inzetten op communicatie en een laagdrempelig informatiepunt opzetten in Schalkwijk Meerwijk. Er komt ook budget om bewoners te compenseren voor de overschakeling van gas op stroom. Verder is er extra ruimte voor het wegwerken van een deel van de achterstanden in het onderhoud van de openbare ruimte, de aanplant van extra bomen en kleine groeninitiatieven. Om de transitie naar schonere mobiliteit mogelijk te maken komen er meer laadpalen.

Sociaal en veilig

Er komt meer aandacht voor preventie en versterking van het sociale karakter van Haarlem en ontmoetingsmogelijkheden. Onder andere door meer middelen beschikbaar te stellen voor een extra impuls aan het armoedebeleid en het terugdraaien van de bezuinigingen in de sociale basis werkt de gemeente aan een versterking van het sociale karakter van Haarlem.

Speciale aandacht gaat uit naar kinderen en jongeren met een extra budget voor speeltuinen en meer jongerenwerk in Noord en Oost. Een flinke investering in sport en bewegen moet Haarlemmers na de coronacrisis weer stimuleren om te gaan sporten in de openbare ruimte. Het bevorderen van 30 kilometer per uur in rustige woonstraten in Haarlem en vergroten van de verkeersveiligheid kan ook verder versterkt worden. Voor het vergroten van de veiligheid worden er camera’s aangekocht en komen er de komende jaren 3 handhavers.

De volledige nota Versterkers Duurzaam Doen is te vinden op www.haarlem.nl.

Bron: gemeente Haarlem