Het Grote Bavoboek: vijf eeuwen Grote of St. Bavokerk in Haarlem

Algemeen
Grote of St. Bavokerk.
Grote of St. Bavokerk. (Foto: Grote Wikimedia Commons)

HAARLEM - Vandaag, op 25 september, verschijnt Het Grote Bavoboek, over vijf eeuwen de Grote of St. Bavokerk.

Het ultieme boek over een Haarlems icoon

Het boek is een initiatief van de Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem en wordt uitgegeven door WBOOKS. De coördinatie van het boek lag in handen van Kantoor Verschoor Boekmakers in Haarlem.

500 jaar geleden 

Het is 25 september 1520, ruim 500 jaar geleden. Met de nodige precisie wordt het vergulde kruis op de vieringtoren van de Bavo geplaatst, 78 meter boven de grond. De kerk is nu officieel ‘af’, ook al zou er nog veel aan gebouwd, verbouwd en gerestaureerd worden.

Het Grote Bavoboek beschrijft de geschiedenis van de Bavo, de maatschappelijke, religieuze en culturele betekenis van de kerk voor de stad Haarlem, het archeologisch onderzoek naar de voorganger van de huidige kerk, de introductie van de schuts-patroon Bavo in onze contreien, de bouwgeschiedenis van de nieuwe kerk en van de toren. Maar ook de bouwsculptuur, de glazen, de graven en het wereldberoemde Müller-orgel krijgen ruime aandacht. Net zoals de grote restauraties onder leiding van Pierre Cuypers en Henk van Kempen in de 19de en 20ste eeuw, mensen en kunstenaars in en om de kerk en nog veel meer aspecten die de Bavo tot een van de mooiste gotische kerken van ons land maken.

Team van specialisten

Om alle kennis te bundelen heeft de Vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk een team van specialisten samengesteld: bouw-, kunst- en architectuurhistorici, archeologen, muziekdeskundigen, maar ook rondleiders die bij de kerk betrokken zijn. Hun teksten, samen met historisch beeldmateriaal en speciaal vervaardigde foto’s en 3D-tekeningen, bieden een gedetailleerd inzicht in de rijke geschiedenis van de Bavo.

Eerste exemplaar

Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan burgemeester Jos Wienen. Dat zal gebeuren na afloop van een symposium op die dag in de Grote of St.-Bavokerk.