Wat te doen in het centrum van Haarlem? Alle bezienswaardigheden op een rij

Toerisme
Alleen al op de Grote Markt kun je je uren vermaken!
Alleen al op de Grote Markt kun je je uren vermaken! (Foto: Rodi Haarlem)

HAARLEM - Benieuwd wat er te doen is in het centrum van Haarlem? Wij zetten alle bezienswaardigheden voor je op een rij. Ontdek Haarlem Centrum!

Psst, meteen blijven slapen in deze mooie stad? Hier vind je de beste B&B’s van Haarlem en beste hotels van Haarlem

Alles over Haarlem Centrum

Welkom in Haarlem, dé hoofdstad van Noord-Holland. Op een steenworp afstand van Amsterdam ontdek je Holland zoals Holland bedoeld is. In de smalle straatjes van Haarlem Centrum met historische hoofdrolspelers uit de Gouden Eeuw staat je een unieke kennismaking met het ‘vroeger’ van nu te wachten. Kun jij niet wachten om al dit moois te ontdekken, Haarlem met haar rijke historie? Wij leiden je online alvast rond door het historische centrum van Haarlem.

Wat is er te doen in Haarlem Centrum? 

Haarlem Centrum is de ideale bestemming voor een afwisselend dagje uit. Pak een terrasje op de Grote Markt, slenter door de Gouden Straatjes en ontdek het gevarieerde winkelaanbod, bewonder kunstschatten in het Teylers Museum, ontdek de historische stad vanaf het water tijdens een rondvaart door de grachten, bezoek de verscholen middeleeuwse hofjes in het centrum Haarlem, vind jouw nieuwe outfit in een van de vele winkels in de Haarlemse binnenstad (zoals de Gouden Straatjes) of proef een echt Haarlems biertje in de Jopenkerk. En hadden we de Gouden Straatjes al genoemd? Hoe jouw perfecte dagje uit er ook uitziet, in het centrum van Haarlem vermaak je je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat!

Wil je meteen blijven eten in Haarlem? De beste restaurants vind je hier op een rij:


Rodi’s gids voor het centrum van Haarlem 

In Haarlem, daar kom je ogen tekort, alleen al in de Gouden Straatjes. En wat dacht je van de rijke historie van de stad? Daarom is Rodi Media de Haarlemse binnenstad ingedoken en hebben we de leukste activiteiten en mooiste bezienswaardigheden voor je verzameld. Zo weet je zeker dat een bezoekje aan het centrum van Haarlem écht de moeite waard is. Ontdek welke hoogtepunten in het centrum je niet mag missen voor een onvergetelijke kennismaking met het mooiste stukje van de Spaarnestad: Haarlem Centrum!

De historische Haarlemse binnenstad

De Grote Houtstraat, Zijlstraat, Warmoesstraat en Barteljorisstraat. Grote kans dat er een belletje gaat rinkelen. Deze vier straten in Haarlem Centrum maken sinds jaar en dag onderdeel uit van het populaire bordspel Monopoly. De straten in de binnenstad staan weliswaar bekend om het enorme gevarieerde winkelaanbod – je vindt er zowel shops van grote ketens als knusse boetiekwinkeltjes – maar kijk tijdens het winkelen in het centrum (waaronder de Gouden Straatjes) ook eens om je heen, en vooral omhoog. Want net als de nieuwste collectie van jouw favoriete merk, is de historische binnenstad van Haarlem prachtig om te zien.

wat te doen haarlem centrum
Het huis van de familie Ten Boom aan Barteljorisstraat 19. - Noord-Hollands Archief

De Grote Markt: het hart van Haarlem 

In het hart van de stad vind je het meest bekende plein van Haarlem: de Grote Markt. In de schaduw van de absolute blikvanger, de Grote of Sint Bavokerk (deze middeleeuwse kerk is zeker de moeite van het bezoeken waard!), is het heerlijk verblijven op het plein in Haarlem Centrum, waar altijd een gezellige stadsdrukte heerst. Geniet op een van de vele terrassen van de schitterende, historische bouwwerken, zoals de middeleeuwse Grote Kerk, het stadhuis van Haarlem en de Oude Vleeshal, en geef onder het genot van een drankje en een hapje in het Haarlemse centrum je ogen (en je maag) de kost! Kun je daarna weer vol nieuwe energie shoppen in bijvoorbeeld de Gouden Straatjes of de Grote Houtstraat.

Ontdek Haarlem Centrum met een gids 

Je kunt natuurlijk je eigen plan trekken en de veelzijdige binnenstad van Haarlem op eigen houtje ontdekken. Wil je meer zien van de prachtige historie en alle verborgen pareltjes van de stad? Stap dan binnen bij VVV Haarlem in het centrum. Hier liggen de mooiste routes voor stadswandelingen en wandelingen rondom de middeleeuwse hofjes voor je klaar. Ben je benieuwd naar de boeiende verhalen van de historie van Haarlem? Dan raden we je aan om de binnenstad te bezoeken met een gids. De gidsen brengen de geschiedenis van Haarlem Centrum echt tot leven en nemen je graag mee op een reis door het verleden.

wat te doen haarlem centrum
De VVV Haarlem op de Grote Markt. - Rodi Haarlem

Monumenten in de gemeente Haarlem 

Een stad met zo’n enorme historie, daar struikel je bijna over de bezienswaardigheden en nationale monumenten. Van het historische waaggebouw en de bekende Koepelgevangenis in Haarlem Centrum tot houtzaagmolen De Eenhoorn, de Amsterdamse Poort en de groene Haarlemmerhout; monumenten in Haarlem zijn er in alle soorten en maten. Om het je wat makkelijker te maken – en elk monument het podium te geven dat het verdient – vind je op de website van de gemeente Haarlem een interactieve monumentenkaart. Handig, want zo bepaal je zelf snel en real-time jouw perfecte route door de Haarlemse historie die het centrum biedt!

Musea in Haarlem

Haarlem heeft door de eeuwen heen altijd een grote rol gespeeld in de vaderlandse geschiedenis. Door de aantrekkelijke – en vooral gunstige – ligging ontwikkelde de stad zich in de Middeleeuwen als industriële grootmacht tot spin in het web van de textielindustrie. En net zo belangrijk is de invloed van Haarlem op de Nederlandse kunstgeschiedenis. Wil je de werken van Haarlemse grootmeesters als Frans Hals, Jacob van Ruisdael en Pieter Saenredam in het echt bewonderen in Haarlem Centrum? Bezoek dan een van de vele musea in Haarlem (zoals het Frans Hals Museum of Museum Haarlem) en ontdek waarom Haarlem ooit de meest prominente kunststad van Nederland was!