Haarlem gaat wel handhaven op gebruik QR-codes: ‘Het is niet het doel zoveel mogelijk boetes op te leggen’

Algemeen
Haarlem gaat wel handhaven op gebruik QR-codes.
Haarlem gaat wel handhaven op gebruik QR-codes. (Foto: Shutterstock)

HAARLEM - De gemeente Haarlem gaat het gebruik van QR-codes en de CoronaCheck-app in de horeca gewoon actief handhaven. Vrijdagavond hield de Haarlemse gemeenteraad een extra vergadering omdat verschillende partijen, waaronder met name Trots Haarlem en de ChristenUnie, problemen hebben met het tonen van een geldige test of vaccinatiebewijs om toegang te krijgen tot de horeca. Andere partijen waren vooral ontevreden over het gebrek aan testlocaties in de stad als een vaccinatie of negatieve test straks verplicht worden.

Joost Verhagen


Tweedeling

Volgens de ChristenUnie creëren de nieuwe maatregelen een tweedeling in de samenleving. Fractievoorzitter Frank Visser, die ook de extra raadsvergadering aanvroeg, diende daarom een motie in om helemaal niet te gaan handhaven. De SP stuurde er vooral op aan om testen op het virus toegankelijker te maken, door bijvoorbeeld een testlocatie op de Grote Markt te realiseren.

De PvdA wil dat er wel wordt gehandhaafd, omdat er volgens Ienke Verhoeff juist een tweedeling ontstaat als we de kwetsbare Haarlemmers - die wellicht nog steeds vatbaar zijn voor het virus - niet in bescherming nemen door middel van de maatregelen.

Lokale vaccinatiegraad

Jasper Drost (GroenLinks) maakte van zijn spreektijd gebruik om een lans te breken voor het Haarlemse nachtleven, omdat clubs en cafés nog steeds om middernacht moeten sluiten na de versoepelingen van 25 september. Thessa van der Windt (D66) wil niet de ‘vrijstaat Haarlem’ uitroepen en zei daarom de voorstellen niet te steunen. Ze besteedde ook aandacht aan de lokale vaccinatiegraad: “Het is alsof er 100 mensen bungeejumpen van de Grote Kerk, terwijl er maar 70 een degelijk koord hebben”, omschreef ze de situatie.

Het is alsof er 100 mensen bungeejumpen van de Grote Kerk

“Voorop staat dat het hier gaat om een landelijke maatregel die op basis van de wet geldig is in heel dit land. Ik denk dat het goed is dat we erover praten, maar we gaan er niet over”, reageerde Jos Wienen op de raad. Hij wees ook op de Haarlemmers die vanwege hun kwetsbare gezondheid alleen aan het sociale verkeer kunnen deelnemen als er nu maatregelen genomen worden. Daarnaast is het volgens Wienen in Haarlem nog wel te doen om je te laten testen, en is het op dit moment onmogelijk om extra locaties toe te voegen.

“Op dit moment kan het niet”, zo vatte hij samen. Wel zei hij dat de handhaving pragmatisch zal worden aangepakt: “Het is niet ons doel om zoveel mogelijk boetes uit te delen.”

‘Wolf in schaapskleren’ 

Uiteindelijk kreeg een motie van Trots Haarlem om helemaal niet te handhaven op de coronapas, onvoldoende steun. Alleen de ChristenUnie steunde de motie. Ook een motie van de ChristenUnie die het college tot min of meer hetzelfde opriep, kreeg onvoldoende steun. De VVD noemde het voorstel zelfs een ‘wolf in schaapskleren’. De SP en Trots Haarlem waren het er wel mee eens. Het plan om een testlocatie op de Grote Markt te realiseren kreeg evenveel stemmen voor als tegen. Daardoor moet hierover tijdens de eerstvolgende raadsvergadering opnieuw worden gestemd.