Wethouder Rog door het stof, neemt tweet niet terug

Politiek
Dat Rog de uitspraken in zijn tweet niet wilde terugnemen, leverde hem nog meer kritiek op.
Dat Rog de uitspraken in zijn tweet niet wilde terugnemen, leverde hem nog meer kritiek op. (Foto: Elvike Imelman)

HAARLEM - Wethouder Michel Rog is donderdagavond tijdens een spoeddebat in de gemeenteraad flink onder vuur komen te liggen. Dit vanwege zijn uitlatingen op Twitter en zijn e-mail over de handhaving op QR-codes tijdens de jaarvergadering van wijkraad De Krim. 

Joost Verhagen


Motie van afkeuring

Verschillende partijen, waaronder Hart voor Haarlem en de PvdA, riepen de wethouder op om de eer aan zichzelf te houden. Een motie van wantrouwen die door Louise van Zetten (Hart voor Haarlem) werd ingediend, kreeg slechts steun van acht raadsleden en haalde het niet. Wel leverden de tweet van Rog, en e-mail, de wethouder een motie van afkeuring op van zijn eigen coalitie, die door de raad breed werd gesteund.

Verschillende sprekers noemden de avond van het spoeddebat een ‘droevige avond’. De gemeenteraad worstelde merkbaar met de situatie. Door verschillende schorsingen vanuit zowel het college als de raad, duurde de behandeling van het onderwerp tot ver na elven.

Spijt van mail, niet van tweet

Wethouder Rog zei spijt te hebben van de e-mail die er namens hem is uitgegaan over de vergadering van De Krim: “Die mail had nooit verstuurd mogen worden” , zo stelde hij. De tweet waarin de wethouder het opnam voor CDA-staatssecretaris Mona Keijzer zou hij echter op persoonlijke titel hebben gestuurd. Deze zou daarbij alleen betrekking hebben gehad op het landelijke beleid. Daarnaast zei Rog dat hij de burgemeester en de fractie van het CDA al eerder op de hoogte heeft gesteld van zijn gewetensbezwaren met betrekking tot de handhaving op QR-codes. Het feit dat Rog de uitspraken in zijn tweet niet wilde terugnemen, leverde hem nog meer kritiek op van verschillende fracties uit de raad. Wel gaf hij aan de wijze waarop burgemeester Jos Wienen de coronamaatregelen handhaaft, nog steeds te steunen.

‘Keihard onderuit’ 

Verschillende raadsleden spraken zich fel uit over de uitlatingen van de wethouder. Volgens Moussa Aynan (Jouw Haarlem) heeft Rog met zijn gedrag het huidige beleid ‘keihard onderuit gehaald’ en juist bijgedragen aan de groeiende tweedeling in de samenleving. Liberaal Haarlem stelde dat de wethouder met zijn uitlatingen het werk van de ondernemers en ambtenaren - die verantwoordelijk zijn voor handhaving van het QR-codebeleid - nog moeilijker heeft gemaakt. Maar de motie van wantrouwen die door Louise van Zetten (Hart voor Haarlem) werd ingediend kreeg slechts acht stemmen mee.

Tweedeling door coronapas

In de bewuste tweet reageerde Rog op een brief van staatssecretaris Mona Keijzer. Keijzer uitte eerder openbaar haar kritiek op de coronapas, waarop ze werd ontslagen. Rog liet vervolgens op Twitter weten dat ook hij vindt dat de coronapas tot een tweedeling in de samenleving leidt. De steunbetuiging richting Keijzer leverde Rog scheve gezichten op in de Haarlemse raad. In een eerdere reactie liet de gemeente al weten dat de tweet op persoonlijke titel is verstuurd en dat hij het collegestandpunt over de uitvoering van het coronapasbeleid wel steunt.