Haarlemse Voedselbank doet oproep: ‘Schaam je niet en kom langs!’

Algemeen
De Haarlemse Voedselbank bestaat inmiddels al bijna twintig jaar.
De Haarlemse Voedselbank bestaat inmiddels al bijna twintig jaar. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM – Het is de Week van de Voedselbanken. Hoog tijd weer eens bij te kletsen met de Haarlemse afdeling. Want wie zitten daar eigenlijk achter? En hoe werkt dat nou als je zelf gebruik wil maken van de instantie – óf zelf voedsel wil doneren? 

De Haarlemse Voedselbank bestaat inmiddels al bijna twintig jaar. Ooit begonnen als uitdeelpunt bij een particulier die achter de Groenmarktkerk woonde, kwam de Voedselbank van onze regio uiteindelijk via het Prinsenbolwerk en de oude Fietsfabriek (Oostvest) op de Amsterdamsevaart terecht. Daar zit de Haarlemse Voedselbank nu sinds 2019.

80 vrijwilligers

“Momenteel werken er zo’n tachtig vrijwilligers bij ons, waaronder zes bestuursleden, maar bijvoorbeeld ook uitdelers en chauffeurs”, vertelt een trotse Bart Padberg – die de communicatie bij de Voedselbank verzorgt – aan het Haarlems Nieuwsblad. Zelf werkt hij nu zo’n zeven jaar bij de instantie. “Zij werken trouwens niet alleen in Haarlem, maar ook op onze locatie in Zandvoort. Voorheen hadden we trouwens nog een pand in Heemstede, maar dat is er niet meer. Klanten uit die gemeente kunnen nu ook op de Amsterdamsevaart terecht.”

Supermarktconcept

Het klantenbestand is de afgelopen jaren gekrompen, aldus Bart. “Wat gek is, want met de toenemende armoede en natuurlijk corona zou je het tegendeel verwachten. Momenteel zijn we dan ook druk bezig met achterhalen of mensen die wel recht hebben op een voedselpakket, zich daar misschien niet van bewust zijn.” Wat je dan zoal kunt verwachten van zo’n pakket? Van alles, volgens Bart. “Vleeswaren, verse groenten en fruit, kaas, eieren, melk… you name it. Tegenwoordig zijn we over op wat wij noemen het ‘supermarktconcept’. Mensen kunnen dan zelf hun nodige spullen shoppen in een soort campingwinkeltje.”

Kerstpakkettenactie

Bart heeft nog wel een verzoekje. Want wie zelf wil doneren, helpt de Voedselbank juist met andere zaken dan alleen met voedsel. Bart: “We zijn júíst blij met andersoortige levensproducten – denk aan shampoo, wasmiddel, maandverband of vuilniszakken. Overigens kunnen we niet vaak genoeg benadrukken hoe dankbaar we zijn voor alle Haarlemmers die überhaupt iets komen doneren! Zo is de kerstpakkettenactie, die we in december weer gaan promoten en waarbij mensen hun kerstpakket aan de Voedselbank kunnen afstaan, elk jaar een groot succes.”

Zelf doneren of gebruikmaken van de Voedselbank?

Tot slot nog een boodschap aan iedereen die nog twijfelt gebruik te maken van de Voedselbank: “Gewoon langskomen! Wij hanteren geen drempel, kom gerust langs als je wel wat extra’s kunt gebruiken.”

Meer weten over de Voedselbank van Haarlem en omstreken? Kijk dan op www.voedselbankhaarlem.nl.

Voedselbank Haarlem.