Veel frustratie over trage aanpak Anton Pieckhofje: ‘Ik schaam me rot’

Politiek
Het Anton Pieckhofje aan de Anijsstraat 1.
Het Anton Pieckhofje aan de Anijsstraat 1. (Foto: Google Street View)

HAARLEM - Bewoners van de Kruidenwijk hebben donderdagavond bij de commissie Samenleving hun frustratie geuit over de trage aanpak van de situatie rond het Anton Pieckhofje door de gemeente. Twee insprekers stelden dagelijks veel overlast te ervaren door de opvang van het Leger des Heils, en voelen zich in hun klachten niet serieus genomen. Er zou plotseling sprake zijn van drugshandel in de buurt, en de handhaving is volgens hen onvoldoende. Er zou enkel een uitnodiging zijn verstuurd om bij de opvang een kop koffie te komen drinken.

Joost Verhagen

Verschillende commissieleden sloten zich aan bij de kritiek van de insprekers. “Ik schaam me rot. Het lijkt wel alsof u volledig de controle kwijt bent’’, stelde fractievoorzitter Frans Smit van OPHaarlem. Ook Meryem Çimen (D66) leek geagiteerd. Ze vroeg de wethouder drie keer naar de huidige situatie op het hofje, en om te reflecteren op de manier waarop het college is omgegaan met de motie ‘Goed overleg doet wonderen’. Met die motie riep de raad de wethouder voor de zomer op om tot een oplossing voor het probleem te komen.

Opvang naar Venkelstraat

De wens om de hoofdingang van de opvang te verplaatsen naar de Venkelstraat zou momenteel nog worden onderzocht. Eerst zouden de omwonenden te horen hebben gekregen dat de brandveiligheid in het pand ervoor zou zorgen dat deze optie lastig werd. Later zou het aan de waterleiding en privacy hebben gelegen. De omwonenden hebben in de tussentijd zelf een rapport laten opstellen over de opvang. Wethouder Marie Thérèse Meijs stelde dat de klachten uit de buurt haar wel degelijk aan het hart gaan. Ze stelde afhankelijk te zijn van een bouwkundig rapport en akoestisch onderzoek dat nog moet worden opgesteld. Daarnaast moet verhuurder Ymere volgens Meijs betrokken worden bij eventuele aanpassingen aan het gebouw. 

De wethouder heeft toegezegd dat het benodigde onderzoek uiterlijk 2 december met de commissie zal worden besproken. Dat ging de commissieleden echter niet snel genoeg. Ze hebben de wethouder verzocht vaart te maken met het onderzoek, en hopen tijdens de raadsvergadering eind november al tot een oplossing van de problemen te kunnen komen.