Uitvoering heet hangijzer bij bomenverordening: ‘Bomen gekapt om niks’

Politiek
'We kappen bomen om niks.'
'We kappen bomen om niks.' (Foto: Pexels)

HAARLEM - Het succes van de nieuwe bomenverordening valt of staat bij de exacte uitvoering ervan. Dat leek donderdagavond de boodschap tijdens het debat van de commissie Beheer over het stuk.

Joost Verhagen

De nieuwe bomenverordening is al bijna 3 jaar in de maak, en in mei van dit jaar zou het stuk eindelijk in de raad worden besproken. Toen dienden verschillende raadsfracties echter zo veel moties en amendementen in bij het stuk, dat het op initiatief van de ChristenUnie eerst opnieuw is bekeken door het college.

Of dat uitstel het aannemen van het stuk makkelijker zal maken, is nog maar de vraag. Verschillende commissieleden stelden vast dat de verordening niet heel veel is veranderd ten opzichte van de versie van mei, en er bleken nog altijd veel op- en aanmerkingen te zijn. 

Geen verschil

Zo wil de PvdA-fractie dat het niet ineens onmogelijk wordt voor particulieren om de boom in hun achtertuin te kappen. De fractie van GroenLinks wil juist dat er eigenlijk geen verschil wordt gemaakt tussen bomen van de gemeente en die van private partijen.

‘We kappen bomen om niks’

Snel stemmen

Het punt waar volgens Bas van Leeuwen (D66) wel iedereen het over eens lijkt te zijn, is dat de gemeente Haarlem veel meer bomen wil behouden. Het raadslid riep zijn collega’s daarom op om het aannemen van een nieuwe verordening niet nog eens uit te stellen, maar er zo snel mogelijk over te gaan stemmen. 

Moussa Aynan (Jouw Haarlem) stelde dat er momenteel om de meest bizarre redenen bomen worden gekapt: “We kappen bomen om niks. Er is zelfs een kapvergunning voor 8 bomen verleend, met als aangegeven reden dat er te veel bomen zouden staan.’’ 

‘Krankjorum’

Hij kreeg daarin bijval van Harry Hobo van de Bomenridders, die van de gelegenheid gebruik maakte om in te spreken bij de commissie: “Met de meest krankjorum argumenten krijg je in Haarlem een kapvergunning’’, stelde hij.

Volgens Hobo is het met name belangrijk dat er bij de gemeente genoeg juridische kennis in huis is over kapvergunningen om aanvragen goed te kunnen beoordelen. Daar zou het tegenwoordig namelijk nog wel eens fout gaan.

Opnieuw naar raad

De commissie Beheer is akkoord om de bomenverordening opnieuw naar de raad te sturen. Verschillende fracties lieten weten opnieuw met aanpassingen te komen.