UPDATE

College blikt terug op raadsperiode: ‘Dit is niet uit te leggen’

Politiek
Het stadhuis van Haarlem.
Het stadhuis van Haarlem. (Foto: Joost Verhagen)

HAARLEM - Afgelopen maandagavond 8 november vond de eerste termijn van het begrotingsdebat van de Haarlemse gemeenteraad plaats. Het college en de coalitiepartijen gebruikten de avond vooral vooral om terug te kijken op de afgelopen raadsperiode. 

Joost Verhagen

De wethouders stelden vooral blij te zijn met het beleid dat is gecreëerd om meer woningbouw mogelijk te maken, stappen in het klimaatbeleid te zetten en met de sluitende begroting voor de komende tijd. Wethouder Jur Botter zei daarnaast dat het project voor de Nieuwe Democratie inmiddels ook zichtbaar vruchten afwerpt.

Kritiek

Toch was er ook al veel kritiek. Verschillende fracties verwijten het college een gebrek aan daadkracht. “Het college heeft de mond vol van ambities, maar blijft achter met de centen’’, zo stelde VVD-fractievoorzitter Wouter Rutten tijdens zijn bijdrage. De grootste oppositiepartij was met name kritisch over het gebrek aan daadkracht dat het college laat zien met betrekking tot de situatie van het Frans Hals Museum en het achterstallig onderhoud aan de Haarlemse schoolgebouwen.

Ook coalitiepartij CDA toonde zich op dat vlak enigszins kritisch. Louise van Zetten (Hart voor Haarlem) sprak van een ‘geamputeerd college’, verwijzend naar het recente vertrek van wethouder Rog. Ze vroeg de coalitiepartijen om gezien de kosten niet een nieuwe wethouder te gaan zoeken voor het laatste deel van de raadsperiode, maar in plaats daarvan de portefeuilles te laten opvangen door de overige wethouders.

Ophef

Anne Feite Bloem (SP) creëerde veel ophef onder zijn ambtsgenoten door openlijk forse kritiek te uiten op het feit dat de raadsvergadering is doorgegaan zonder dat de raadsleden onderling anderhalve meter afstand konden behouden. Volgens Bloem is dat aan de gewone inwoner van de stad niet uit te leggen. Het college reageerde daarop door aan te geven dat er een uitzondering is gemaakt voor het gemeentebestuur in de verscherpte coronaregels.

Ienke Verhoeff (PvdA) toonde zich optimistischer en blikte vooruit op een Haarlem dat over 10 jaar geen kinderen meer ziet opgroeien in armoede, en met bijvoorbeeld zonnepanelen volledig in de eigen stroombehoefte kan voorzien. Meryem Çimen (D66) legde daarnaast ook de nadruk op de uitdagingen die het stadsbestuur nog in het verschiet liggen zonder dat er een missionaire regering is om de Nederlandse gemeenten te ondersteunen. 

50 moties en amendementen

De verschillende fracties dienden gezamenlijk ongeveer 50 moties en amendementen in, waarover donderdag werd gestemd voordat de begroting zelf aan de beurt kwam. Vijftien daarvan werden door de raad ook daadwerkelijk aangenomen. 

De begroting zelf haalde ook een ruime meerderheid, en kreeg naast de coalitie ook steun van de VVD en ChristenUnie. Oppositiepartijen SP, Jouw Haarlem en OPHaarlem stemden tegen, omdat ze stelden dat er te weinig aandacht voor de kwetsbare Haarlemmers is in het stuk.