Bavoschool Haarlem na verwoestende brand dinsdag weer open

112-nieuws
De schade na de brand is enorm.
De schade na de brand is enorm. (Foto: Laurens Bosch)

HAARLEM - Na de grote brand die zaterdag ontstond in de gymzaal van de Bavoschool aan de Westergracht, opent de school waarschijnlijk dinsdag de deuren weer. Vermoedelijk is er brandstichting in het spel. “Ik hoop dat die jongeren hiervan geleerd hebben.”

Brand Bavoschool in gymzaal 

Zaterdagmiddag ontstond een grote brand op de bovenste etage van de Haarlemse Bavoschool, waar de gymzaal zit. Al snel riepen politie en de Veiligheidsregio mensen op uit te kijken naar tien jongeren die zouden zijn weggerend toen de vuurzee ontstond. Of zij de brand hebben aangestoken, is nog niet bekend. Wel lijken alle sporen hierop te wijzen.

Woordvoerder van de Bavoschool Petra de Waard van Twijs is twee dagen na de brand nog steeds wat van slag. “Ik wist niet wat ik zag toen ik gisteren bij de gymzaal kwam. Alles is verwoest. Ongelooflijk wat een schade zo’n brand kan aanrichten.”


Plaats delict 

Op dit moment is de gymzaal nog steeds gemarkeerd als plaats delict, vertelt De Waard. “De recherche komt vandaag langs om nog extra onderzoek te doen. Ook zal een schoonmaakploeg alles gereedmaken om morgen weer open te kunnen, en wordt gecheckt of alle brandmelders nog werken en vluchtwegen nog veilig zijn. En Slachtofferhulp komt ook langs, want zo’n incident heeft een grote impact op kinderen, natuurlijk. Tot slot wordt het bluswater - de zaal staat nog onder - vandaag weggepompt. Een lekkage kunnen we er niet bij hebben. Gelukkig denkt de gemeente ook heel fijn mee met ons, en wordt er nu gezocht naar een alternatieve locatie, aangezien de gymzaal door vier scholen gebruikt werd, maar voorlopig afgeschreven is.”

Een lekkage kunnen we er niet bij hebben

Lesje geleerd 

Hoewel politieonderzoek dus nog in volle gang is, bestaat wel het sterke vermoeden dat de tien jongeren de school met vuurwerk in brand hebben gestoken. De Waard: “Voor jongeren is de school al een tijdje een populaire hangplek, daar is ook al regelmatig contact over geweest met de wijkagent.” 

De schade is aanzienlijk. “Deze brand heeft een grote impact op de school, maar desondanks hoop ik dat de jongeren hun lesje geleerd hebben. Ik zou willen dat ze met eigen ogen zien wat voor gevolgen zo’n actie kan hebben. Dan doen ze het een volgende keer in elk geval niet meer.”