Hoera, Haarlem is 776 jaar!

Algemeen
Hoera, Haarlem is 776 jaar!
Hoera, Haarlem is 776 jaar! (Foto: NH Archief)

HAARLEM - Hoera, het is de verjaardag van Haarlem vandaag! Dit jaar vieren we dat onze mooie Spaarnestad alweer 776 jaar geleden stadsrechten kreeg. 


Verjaardag Haarlem: hoe zat het ook alweer? 

Om precies te zijn kreeg Haarlem van graaf Willem II stadsrechten op 23 november van het jaar 1245. Nadat Haarlemmers hierom vroegen, maakte de graaf een akte, het stadsrecht, waarin allerlei rechten en plichten voor hen ten opzichte van de graaf stonden vermeld. 

De provinciehoofdstad mag zichzelf dus inmiddels 776 jaar een stad noemen. In 2020 brachten burgemeester Jos Wienen en commissaris van de koning Arthur van Dijk een toost uit op het jubileumjaar. En herinneren we ons het speciale Haarlem-nummer van Roel van Velzen nog, in samenwerking met Veldhuis en Kemper?


- Haarlem in 1245

Haarlem was in 1245 nog een stuk kleiner dan nu. De tekening hieronder laat zien hoe de stad er in die tijd ongeveer uitzag. Je kunt goed zien waar later de Grote Markt zou komen. Op de plek waar nu de Grote of St. Bavokerk staat, stond toen nog een klein tufstenen kerkje. 


Reconstructietekening van Haarlem in 1245. Bron: Noord-Hollands Archief 

- Haarlemmer worden

Om stadsburger te worden, hoefde je geen geboren Haarlemmer te zijn. Net als nu konden ook mensen van buiten stadsburger worden. Hierover staat in het stadsrecht: ‘Als iemand, waar ook vandaan in genoemde stad komend, poorter wil worden, dan zullen de poorten en ingangen voor hem open staan’.

Diegene moest dan wel een eed van trouw zweren aan de stad en aan graaf Willem II. En een geldbedrag betalen. Wie iets misdaan had, kon verbannen worden uit de stad. Daarmee verloor diegene ook zijn rechten als stadsburger.

Meer over de geschiedenis van de stad vind je in dit artikel:

- Programma Haarlem 776 jaar

Wat wordt er in 2021 georganiseerd rondom de verjaardag van Haarlem? Dat hebben we overzichtelijk in dit artikel op een rij gezet. Zo snijdt burgemeester Jos Wienen vandaag een verjaardagstaart aan in het NH Archief en is er een stadswapenwedstrijd. Ook kun je ook dit jaar nog de documentaire ‘Haarlem op Film’ van Erik Willems bekijken in de Schuur. 

Namens de redactie van Rodi Haarlem/het Haarlems Nieuwsblad en vele anderen: van harte iedereen met de 776e verjaardag van Haarlem!

haarlem 776 jaar verjaardag jarig

Hoera, Haarlem is 776 jaar!