Provincie reserveert 8 miljoen euro voor aanleg OV-knooppunt Haarlem Nieuw-Zuid

Algemeen
Knooppunt Nieuw-Zuid.
Knooppunt Nieuw-Zuid. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - De provincie Noord-Holland gaat 8 miljoen euro uit het OV-fonds beschikbaar stellen voor de aanleg Haarlem Nieuw-Zuid. Dit moet het nieuwe OV-knooppunt van de regio Haarlem worden.

Omdat Haarlem een flinke toename van het aantal openbaar vervoerreizigers verwacht, heeft de gemeente de provincie om hulp gevraagd.

Belangrijk knooppunt

“Met deze reservering uit het OV-fonds geven wij aan hoe belangrijk wij het vinden dat dit knooppunt er gaat komen”, aldus de provincie. “Dit knooppunt wordt een belangrijke schakel in het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV)-netwerk tussen Haarlem, Schiphol en Amsterdam. Naast dit knooppunt zijn ook stationsgebieden Haarlem en Haarlem Oostpoort belangrijke knooppunten in dit netwerk. Daarom wordt de (door)ontwikkeling van deze drie knooppunten in samenhang bekeken.”

Hier gaat de 8 miljoen heen

De 8 miljoen gaat gebruikt worden voor de aanleg van een goed, functionerende mobiliteitshub, zo laat de provincie nog weten. “Dit is een locatie waar verschillende vervoersmogelijkheden - bus, trein, fiets - bij elkaar komen en waar verschillende voorzieningen aanwezig zijn zodat reizigers hun weg zo goed als mogelijk kunnen vervolgen. Naast de aanleg is het budget ook voor de aansluiting op bestaande en nieuwe verkeersroutes en een duurzame inrichting van de openbare ruimte van het knooppunt Haarlem Nieuw-Zuid.”

Knooppunt Nieuw-Zuid

Op de Schipholweg, ter hoogte van de Europaweg, komt een vitaal, stedelijk knooppunt waar openbaar vervoer, wonen, werken en nieuwe voorzieningen, zoals winkels, bij elkaar komen. Drie bestaande kantoorgebouwen aan de Schipholweg 1, Toekanweg 7 en Schipholpoort 40-100 worden herontwikkeld. Langs de Schipholweg komt een mobiliteitshub (een busstation met een flink aantal bushaltes waar in de toekomst mogelijk een tram stopt), verder wachtruimten en voldoende fietsenstallingen. Dat is nodig om de (bus)verbinding met de binnenstad en met Amsterdam en Schiphol te verbeteren. Op de plek van de drie kantoorgebouwen komt nieuwbouw met voornamelijk woningen maar ook kantoorruimte, winkels, horeca en voorzieningen. De openbare ruimte wordt zo ingericht dat je er fijn kunt fietsen en wandelen en snel en veilig bij het openbaar vervoer en de voorzieningen kunt komen.