Bomenverordening leidt tot botsing tussen GroenLinks en PvdA: ‘Veel geboom over bomen’

Politiek
Ondanks de kritiek kreeg het voorstel van GroenLinks om ook waardevolle bomen van particulieren te beschermen voldoende steun.
Ondanks de kritiek kreeg het voorstel van GroenLinks om ook waardevolle bomen van particulieren te beschermen voldoende steun. (Foto: Pexels)

HAARLEM - Het debat over de nieuwe bomenverordening heeft donderdagavond in de Haarlemse gemeenteraad tot een flinke botsing geleid tussen de fracties van GroenLinks en de PvdA. De woordvoerders van de twee coalitiepartijen bleken het fundamenteel oneens over een amendement van GroenLinks, waardoor niet alleen bomen van de gemeente maar ook die van particulieren beter moeten worden beschermd. GroenLinks vindt de ecologische en klimatologische waarde van bomen in de stad te groot om alleen bomen van de gemeente te beschermen, maar de PvdA is van mening dat Haarlemmers met een kleine beurs door de aanpassing te veel op kosten worden gejaagd.

Joost Verhagen

Volgens Ienke Verhoeff (PvdA) zorgt de voorgestelde aanpassing van GroenLinks ervoor dat Haarlemmers met een kleine beurs nu zomaar twee tot drie maandinkomens kwijt zijn als ze een boom uit hun tuin laten verwijderen. Dat komt met name omdat er voor elke kap verplicht een nieuwe boom terug moet worden geplant. Wethouder Robbert Berkhout probeerde de gemoederen in antwoord op vragen van de Actiepartij enigszins te temperen. Hij stelde dat er aan Haarlemmers met een kleine beurs niet snel een herplantplicht of een boete zal worden opgelegd.

Ook de VVD en de ChristenUnie waren zeer kritisch over de voorstellen van GroenLinks. Volgens Frank Visser zorgt het amendement van GroenLinks ervoor dat men straks niet meer de eigen tuin kan herinrichten als er een boom in staat, zelfs niet als men deze oorspronkelijk zelf heeft geplant. De VVD beschuldigde de grootste fractie in de raad met name van te veel bemoeienis met de achtertuinen van Haarlemmers.

Ondanks deze kritiek kreeg het voorstel van GroenLinks om ook waardevolle bomen van particulieren te beschermen voldoende steun. Daar zagen de PvdA, OPHaarlem en de VVD reden in om überhaupt tegen de hele bomenverordening te stemmen. Maar de bomenverordening kreeg desondanks ook voldoende steun in de raad.