College machteloos tegen nepnieuws over corona

Politiek
Jos Wienen: 'Vrijheid van meningsuiting betekent ook dat je iets bij mensen in de bus mag doen.'
Jos Wienen: 'Vrijheid van meningsuiting betekent ook dat je iets bij mensen in de bus mag doen.' (Foto: Rodi Haarlem)

HAARLEM - De gemeente Haarlem heeft geen mogelijkheden om de verspreiding van nepnieuws over corona in Haarlem tegen te gaan. Dat heeft burgemeester Jos Wienen donderdag aangegeven in antwoord op vragen van Mischa de Groot (D66). Hij wilde weten of het college ervan op de hoogte was dat er huis-aan-huis desinformatie wordt verspreid - en wat de gemeente hieraan gaat doen.

Joost Verhagen

Verspreiding nepnieuws stoppen

“We hebben in Nederland vrijheid van meningsuiting en dat betekent dat je iets bij mensen in de bus mag doen. Ook als dat onjuiste informatie is’’, antwoordde de burgemeester. Wel gaf hij aan de verspreiding van foutieve informatie over corona in de stad goed in de gaten te zullen houden. Als het te veel verwarring zaait onder de Haarlemmers, zou de gemeente eventueel een campagne kunnen starten om aan te geven dat het om onjuiste informatie gaat, en dat het geen officiële communicatie over de huidige pandemie betreft. 

“Dat moet ook nog een beetje zorgvuldig, want er zijn ook burgers die - als de overheid iets zegt - het tegenovergestelde gaan geloven’’, stelde Wienen. Desondanks is dat volgens hem de enige mogelijkheid die de gemeente heeft om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan.

Slechte bereikbaarheid GGD

Ook bleek de burgemeester weinig te kunnen doen aan de slechte bereikbaarheid van de GGD. Moussa Aynan (Jouw Haarlem) stelde vragen over de telefonische bereikbaarheid van de GGD. Hij zei recentelijk twee dagen lang nauwelijks iemand aan de lijn te hebben gekregen. Volgens de burgemeester lag de piek van de slechte bereikbaarheid vorige week, en hij zei begrip te hebben voor het ongemak dat dat veroorzaakt. 

Het zou gaan om een landelijk probleem, dat werd veroorzaakt door een gebrek aan personeel bij de testlijn. Inmiddels stelde Wienen dat het probleem is opgelost, maar Aynan betwijfelde dat. Hij benadrukte zijn verzoek aan de burgemeester om de GGD aan te spreken op de slechte bereikbaarheid en vroeg ze te bewegen om daar iets aan te doen.