Raadscommissie worstelt met aanpak huiselijk geweld: ‘Schrikbarende cijfers’

Politiek
Meryem Çimen (D66) noemt de huiselijk geweld-cijfers 'werkelijk schrikbarend'
Meryem Çimen (D66) noemt de huiselijk geweld-cijfers 'werkelijk schrikbarend' (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - De commissie Samenleving worstelde donderdagavond merkbaar met de aanpak van huiselijk geweld. De commissieleden bogen zich tijdens de vergadering opnieuw over plannen voor de regionale aanpak van huiselijk geweld tot 2024. 

Joost Verhagen

Met name de vraag hoe hulpvoorzieningen voor slachtoffers toegankelijk gemaakt kunnen worden, bleek een complex vraagstuk binnen de commissie. In de praktijk blijken buren vaak geen melding te doen, en wantrouwen richting de hulpverlening is onder de slachtoffers soms te groot om hulp te zoeken.

Urgent onderwerp

GroenLinks vond het onderwerp gezien de huidige toename van huiselijk geweld te belangrijk en urgent, en de grootste fractie besloot daarom om het de aanpak van huiselijk geweld in de regio opnieuw te agenderen. Ziggy Klazes zei niet te twijfelen aan de intenties van de aanpak, maar vroeg zich met name af hoe slachtoffers van huiselijk geweld door binnen de huidige plannen concreet worden geholpen. Ook vroeg ze specifiek naar de wijze waarop slachtoffers worden ondersteund in de verwerking van hun trauma’s.

Jouw Haarlem benadrukte het belang van de toegankelijkheid van meldpunten, en communicatie daarover. Volgens de ChristenUnie is er met regelmaat angst voor eventuele betrokkenheid van Jeugdzorg, politie of Veilig Thuis. Daarom wordt er vaak geen aangifte gedaan. “Dit probleem komt dagelijks voorbij”, aldus schaduwsraadslid Els Booms.

‘Schrikbarend’

Meryem Çimen (D66) noemt de cijfers ‘werkelijk schrikbarend’. Çimen vertelde zichtbaar geëmotioneerd over haar eigen geschiedenis binnen een gezin waarin dergelijke problematiek speelde. Ze is daarom geschrokken van de signalen dat de financiering voor het programma ‘geweld hoort nergens thuis’ wellicht door de overheid zal worden gestopt, en wilde van de wethouder horen hoe de gemeente daarmee om moet gaan. Ook volgens Gertjan Hulster (Actiepartij) is huiselijk geweld een gigantisch maatschappelijk probleem. Volgens Hulster moet de gemeente ‘achter de deur zien te komen’, omdat de problemen vaak bekend zijn bij de buren.

Wethouder Botter bedankte de commissieleden voor de bijdragen, maar zei niet precies te weten wat de commissie nu precies van hem wil. Hij denkt dat er misschien niet een pasklaar antwoord is op de kritiek die op de aanpak is geuit. 

Overleg problematiek

In januari zal er hoogstwaarschijnlijk door de gemeenteraad verder worden gesproken over de aanpak van huiselijk geweld. Jur Botter heeft de commissie toegezegd een overleg te organiseren met hulpverleners en commissieleden om uitgebreider over de problematiek in gesprek te gaan.