Noord-Holland kiest voor duurzaamheid bij wegwerkzaamheden

Algemeen
Provincie Noord-Holland wil bestrating recyclen en bouwt een fietsbrug van composiet.
Provincie Noord-Holland wil bestrating recyclen en bouwt een fietsbrug van composiet. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De provincie kiest voor duurzaam materiaal en materieel bij wegwerkzaamheden. De provincie gebruikt elektrische machines, koopt herbruikbare damwanden en legt bloemrijke bermen aan.

“We gebruiken steeds vaker elektrische machines om aan de weg te werken. Dat scheelt een hoop CO2-uitstoot en het maakt veel minder herrie. Dat is mooi meegenomen voor onze inwoners,” vertelt Gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid Jeroen Olthof. 

De provincie Noord-Holland investeert in bewust reisgedrag met schonere vervoermiddelen, geholpen door slimme systemen. Ze maken het voor de reiziger makkelijker om voor fiets en openbaar vervoer te kiezen en investeren in maatregelen die de CO2-uitstoot door verkeer verminderen. Er staat diverse duurzame plannen in het integraal Meerjarenprogramma Infrastructuur.

Bestrating recyclen

De provincie wil de fundering van de N241 bij Wognum hergebruiken, houten geleiderails aanbrengen en gerecycled bestratingsmateriaal gebruiken. Ze zetten elektrisch machines in bij de werkzaamheden. 

Herbruikbare damwanden

Hergebruik loont. De provincie kan gebruikte stalen damwanden overnemen van de aannemer die de oevers van de provinciale vaarwegen onderhoudt. 

Fietsbrug van composiet

Bij het onderhoud aan de Westfriesedijk (N239) bouwt de provincie een nieuwe fietsbrug van composiet, legt bloemrijke bermen aan en werkt zo veel mogelijk met elektrische machines. 

Zelfherstellend biobeton

De provincie verbetert de verkeersveiligheid op de N243 tussen Alkmaar en Avenhorn. Op de Noordervaart, Schermerhornerweg en Middenweg komen rotondes en een breed fietspad. Daarbij gebruikt de provincie gerecycled asfalt en zelfherstellend biobeton.