Houtplein Haarlem krijgt complete metamorfose

Algemeen
Impressie van hoe het Houtplein eruit komt te zien.
Impressie van hoe het Houtplein eruit komt te zien. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - Komende week starten de eerste werkzaamheden van de herinrichting van het Houtplein en omgeving. Deze belangrijke entree van de stad krijgt weer de uitstraling die het verdient: groener, veiliger en een stuk overzichtelijker.

Sabina Bles

Hoewel de voorbereidingen al maanden in volle gang zijn, start aannemer Dura Vermeer komende week officieel op het Lorentzplein met de eerste werkzaamheden. “Het totale project pakken we in 11 fases aan. Zo kunnen we in 2023 de gehele herinrichting afronden”, vertelt projectleider Johan Vermeer. “Een grote klus waarbij de locatie zelf zo midden in de stad de grootste uitdaging is. Maar ook de veiligheid. Er gaan hier nogal wat fietsers, bussen en auto’s langs.”

Groener en gastvrijer

Het Houtplein en omgeving is nodig aan een opknapbeurt toe; deze belangrijke entree is versleten en nogal rommelig. Na de make-over zal het een stuk groener, gastvrijer én veiliger zijn. Bushaltes gaan van de Tempelierstraat naar het Houtplein, met veel meer ruimte voor voetgangers en busreizigers. Ook komt er een ondergrondse fietsenstalling in de bestaande parkeergarage met de ingang op het Houtplein. Op het plein zelf komen grote iepen met banken rondom en vrijliggende fietspaden en bushaltes. Tegelijkertijd worden ook de omringende straten waar nodig opgeknapt.

Pop-up informatiecentrum

Johan: “Voordat het zover is, moeten er eerst nogal wat straten op de schop. Daar zorgen wij voor nieuw asfalt, vernieuwde en opgeknapte bestrating. Ook vervangen we in de straten waar we werken kabels en leidingen voor gas, water en elektra. Dan doen we samen met onze partner Van Baarsen, die daar volgende week mee start op het Lorentzplein. Zelf starten we daar half maart met het ‘relinen’ van een stukje bestaand diepriool. Zonder een gat te graven brengen we een soort van coating aan op de binnenwand, die na uitharden weer jaren mee kan. Maar eerst zijn we in februari nog druk met alle voorbereidingen, zoals het plaatsen van tijdelijke bushaltes en het klaarmaken van het terrein voor de bouwketen. Ook maken we een pop-up informatiecentrum in de hal van het provinciekantoor op het Houtplein. Iedereen kan daar binnenlopen en vragen stellen. Op panelen komt de planning en het ontwerp en we kunnen enkele stenen laten zien die we gaan gebruiken.” 

Omleidingsroutes

Verkeersveiligheid en bereikbaarheid zijn voor de aannemer hoogste prioriteit. “Wat in onze herinrichtingsplannen zeker een vereiste was, is een gedegen plan voor de bereikbaarheid van fietsers en de doorgang van bussen. Fietsers kunnen er straks in alle fases altijd langs, alleen de route wijzigt af en toe. Voor het busverkeer de stad in blijft de route exact dezelfde; via het Houtplein. De stad uit gaat via de Kamperlaan, met tijdelijke haltes bij de Stadsschouwburg en ter hoogte van de voormalige Mariastichting. Voor auto’s is er per fase een plan hoe je welke straat bereikt. Je wilt graag alles voor iedereen zo goed mogelijk bereikbaar houden. Mits het veilig is! Ook voor hulpdiensten is het superbelangrijk dat ze tot een bepaalde afstand ergens kunnen komen. Dus gaat de bestrating er ergens uit, dan bekijken wij per werkvak welke voorzieningen we daarvoor moeten maken.”

BouwApp

Voor dit project werkt het team van Dura Vermeer nauw samen met de gemeente en ingenieurs- en adviesbureau Witteveen+Bos. “Zo is er wekelijks overleg met de gemeente over de bereikbaarheid. Ook proberen we iedereen in deze buurt zo goed mogelijk te informeren over de voortgang. Niet alleen via het tijdelijke infocentrum, maar ook per brief, krant en onze BouwApp. Die laatste is vooral heel handig voor het delen van korte termijn nieuws en de actualiteit!”

Kijk voor meer informatie op de projectpagina: https://www.haarlem.nl/houtplein-eo-herinrichting.