Omgevingsvisie Haarlem 2045 definitief: zo wordt behalen doelen gecheckt

Algemeen
Opgaven zoals wonen, werken en de energietransitie komen samen in de Omgevingsvisie Haarlem 2024.
Opgaven zoals wonen, werken en de energietransitie komen samen in de Omgevingsvisie Haarlem 2024. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Hoe blijft Haarlem ook in 2045 een aantrekkelijke stad om in te wonen, te werken en te bezoeken? De Omgevingsvisie 2045 schetst de koers voor de ontwikkeling van Haarlem en laat zien wat de gevolgen zijn van de keuzes die je maakt in de (bestaande) openbare ruimte. De visie is opgesteld in samenspraak met vele Haarlemmers.

In 2022 gaat de omgevingswet in. Deze wet verplicht elke gemeente om een omgevingsvisie op te stellen. De gemeenteraad heeft de Omgevingsvisie Haarlem 2045 op 27 januari vastgesteld. 

Stad voor iedereen

Wethouder Floor Roduner (Ruimtelijke Ontwikkeling): “Ik ben trots op de omgevingsvisie, die tot stand is gekomen in samenspraak met velen in de stad. Uiteindelijk is de visie van heel Haarlem en we blijven met elkaar samenwerken om de kwaliteit van onze stad te behouden en Haarlem klaar te maken voor de toekomst. Haarlem moet een stad blijven voor iedereen. Voor mensen met verschillende achtergronden en opleiding, een stad voor jong en oud en een stad waar het goed leven is. Juist die veelzijdigheid is wat Haarlem voor velen zo aantrekkelijk maakt.”

Strategische keuzes

De omgevingsvisie is een integrale visie voor de gemeente. Opgaven zoals wonen, werken, mobiliteit, klimaatadaptatie, energietransitie en sociaal komen erin samen. In de visie worden zes strategische keuzes gemaakt: mengen en verdichten, buurtgericht ontwikkelen, vergroenen en vernatten, bevorderen gezonde leefomgeving, ruimte voor energietransitie en mobiliteitstransitie. Deze keuzes zijn belangrijk voor de ontwikkeling van Haarlem zodat de schaarse ruimte optimaal wordt benut en alle opgaven van de stad een plek krijgen. 

Een goede basis

De zes strategische keuzes worden niet in heel Haarlem op dezelfde manier uitgevoerd, maar houden rekening met de eigenschappen van de verschillende buurten. De volgende stap is om de omgevingsvisie verder uit te werken in programma’s die gericht zijn op de uitvoering van de visie. De visie wordt concreet in een aantal projecten. Bijvoorbeeld de ontwikkelzones, waar we woningen en werkgelegenheid realiseren en het tien-minutennetwerk voor fietsers en wandelaars versterken. Maar ook de zuidstrook Waarderpolder tot een intensief en toekomstbestendig werkgebied maken en het realiseren van de grote OV-knooppunten in de stad.

Dashboard Omgevingsvisie

Om te kunnen meten of de in de omgevingsvisie beschreven doelen worden gehaald, wordt het Haarlemse Dashboard Omgevingsvisie ontwikkeld. Het dashboard laat de effecten van de uitvoering zien en in hoeverre de doelen behaald worden. Nieuwe inzichten en veranderingen in de maatschappij, de markt en/of onze eigen organisatie vragen om bijstelling van de Haarlemse opgaven en soms ook van onze rol. Dat vraagt dan ook om het aanpassen van de visie. 

Reacties Omgevingsvisie

De ontwerp Omgevingsvisie Haarlem 2045 is door het college van B&W op dinsdag 18 mei 2021 vrijgegeven voor inspraak. Alle Haarlemmers konden hun reactie geven van 7 juni tot en met 19 juli. Tijdens de inspraakperiode zijn veel reacties binnen gekomen op de Ontwerp-Omgevingsvisie. Deze reacties zijn beantwoord in een nota van beantwoording en de omgevingsvisie is op een aantal punten aangepast.

Voor meer informatie kijk op: www.haarlem.nl/omgevingswet.

Bron: gemeente Haarlem