‘Achterstand inschrijving Oekraïense vluchtelingen snel ingehaald’

Algemeen
Vanaf vrijdag 1 april kunnen vluchtelingen uit Oekraïne terecht bij drie balies in de Publiekshal van het gemeentehuis.
Vanaf vrijdag 1 april kunnen vluchtelingen uit Oekraïne terecht bij drie balies in de Publiekshal van het gemeentehuis. (Foto: Rodi Haarlem)

HAARLEM - Vanaf vrijdag 1 april kunnen vluchtelingen uit Oekraïne terecht bij drie balies in de Publiekshal van het gemeentehuis. Met de inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) ontvangen vluchtelingen een BSN-nummer, dat zij bijvoorbeeld nodig hebben om te kunnen werken in Nederland.


Achterstand inschrijving

“Met de extra inzet van drie balies kunnen we zo’n 60 tot 75 vluchtelingen per dag inschrijven”, legt de gemeente uit. “De inschrijving in de BRP verliep sinds de komst van de eerste vluchtelingen in Haarlem moeizaam door gebrek aan personeel. Dit probleem is nu opgelost en daarmee verwachten we de achterstand op korte termijn in te lopen. Zowel de vluchtelingen die in de gemeentelijke opvanglocaties verblijven als de vluchtelingen die bij mensen thuis worden opgevangen moeten worden ingeschreven in de BRP. Vluchtelingen uit Oekraïne hebben een verblijfadres in Haarlem nodig - al dan niet een tijdelijke - en een paspoort of identiteitsbewijs om zich in te kunnen schrijven. Ze moeten kunnen aantonen dat zij de Oekraïense nationaliteit hebben.” 

Meer informatie

De gemeente zal contact opnemen met vluchtelingen die zich eerder hebben gemeld voor registratie. Kijk voor meer informatie over inschrijving in de BRP en andere vragen rond de opvang van Oekraïense vluchtelingen op www.haarlem.nl/oekraine