Vragen over oude straatstenen Florapark - 'De steentjes zijn niet zoek'

Nieuws
Het Floraplein wordt opgeknapt met oude en nieuwe stenen en daar is niet iedereen het mee eens. (Foto: Christa Warmerdam)
Het Floraplein wordt opgeknapt met oude en nieuwe stenen en daar is niet iedereen het mee eens. (Foto: Christa Warmerdam) rodi.nl

Door Christa Warmerdam
HAARLEM - De SP, VVD en Hart voor Haarlem hebben in de raad vragen gesteld over nieuwe en hergebruikte straatstenen die gebruikt worden voor het Floraplein. Het Floraplein (beschermd stadsgezicht) wordt op dit moment door de firma Heijmans opgeknapt. Afspraak met de buurt was dat de karakteristieke steentjes hergebruikt zouden worden. Dit is niet helemaal gelukt. De stenen zijn oud en geld waard en Louise van Zetten van HVH vraagt zich af waar de stenen en hardstenen stoepranden gebleven zijn.
Wethouder Snoek is duidelijk in zijn antwoord. "De stenen zijn niet verdwenen maar geruild met de aannemer. Voor het nieuwe ontwerp waren er onvoldoende oude stoeptegels om alle stoepen te doen. We hebben gekeken om een deel met de oude stenen te doen maar daar was bezwaar tegen omdat het dan een lappendeken zou worden." Anne Sterenberg van de VVD is niet tevreden over dit antwoord. "Er zijn nu mensen die een heel ander plaatje bij hun voordeur krijgen. Dat historisch zicht wat ze hadden is verdwenen." Ze vraagt dan ook of de wethouder opnieuw in gesprek wil gaan met de bewoners en er voortaan beter op wil toezien dat oude materialen beter gebruikt gaan worden. Snoek bestrijdt dat er onvoldoende is gekeken naar het hergebruik van de stenen. "De steentjes zijn niet zoek. Er is niet onzorgvuldig met de materialen omgegaan." Snoek ziet dan ook niets in het voorstel om nog eens met de bewoners in gesprek te gaan. "We zijn al heel lang in gesprek." Frits Garretsen (SP) wijst op het spandoek dat op de publieke tribune hangt 'Onze oude steentjes zijn zoek, legt u ze terug meneer Snoek'. Garretsen: "Waarom zijn de bewoners zo verrast over het ruilen van de stenen en wanneer is dat medegedeeld?" Snoek weet niet meer precies wanneer er met de bewoners is gecommuniceerd en moet het antwoord schuldig blijven: "Dat zou ik moeten uitzoeken."