Herstel kapotte tegelmuur kost 40.000 euro

Nieuws
De liftkoker op het Hortusplein kan wel een muurschildering gebruiken. (Foto: Christa Warmerdam)
De liftkoker op het Hortusplein kan wel een muurschildering gebruiken. (Foto: Christa Warmerdam) rodi.nl

Haarlem- De kapotte tegelwand van de liftkoker in het toegangsgebouwtje op het Hortusplein is voor velen een doorn in het oog. De plannen om de tegelwand te herstellen liggen er. Marceline Schopman (PvdA) vraagt in de commissie ontwikkeling van de Haarlemse gemeenteraad of het klopt dat er een bedrag van ruim 40.000 euro nodig is voor het herstel van de kapotte tegelmuur. Een enorm bedrag, maar dat blijkt toch te kloppen. Door Christa Warmerdam
Schopman: "Verschillende ondernemers van het plein zien veel liever een muurschildering dan de relatief 'saaie' tegeltjes en een muurschildering van de grootte die past op de wand het toegangsgebouwtje naar de lift van de parkeergarage Raaks kost gemiddeld tussen de 3.500 en 10.000 euro." Schopman verwijst naar een vorig jaar aangenomen motie: Haarlem goes Mural. Naar aanleiding van deze motie is een prachtige muurschildering onthuld op de buitenmuur van parkeergarage De Kamp.
Bedrag onduidelijk
Het college antwoordt: "Op het moment van de offerteaanvraag was de wens van de ondernemers niet bij ons bekend." Het bedrag blijkt ook nog onduidelijk. Het college: "De kosten van een wandschildering hangen af van de complexiteit van het kunstwerk en de grootte van de wand en kunnen tussen de 15.000 en de 30.000 euro variëren. Voor deze specifieke locatie worden de kosten voor het bovengrondse deel van de liftkoker op 15.000 euro geschat." Het college maakt dus een onderscheid tussen boven en onder 'het maaiveld'. Want ook ondergronds moet het tegelwerk vervangen worden. "Als er een wandschildering moet komen zou dat het best kunnen op het deel van de liftkoker dat boven het maaiveld uitkomt. De ondergrondse bouwlagen zijn minder prominent in het zicht.". Het college verklaart zich bereid om de afdeling Cultuur op korte termijn een voorstel te laten uitwerken voor een muurschildering. Wel vindt het college dat van het ondergrondse deel de oorspronkelijke tegelwand hersteld moet worden. "Voor het bovengrondse deel kunnen vast de voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd. Ondertussen kan het voorstel voor een wandschildering uitgewerkt worden."