In de Verenigde Polders zijn de eerste Kievitseieren gevonden. De SP wil daarom dat er tijdens het broedseizoen een verbod op loslopende honden, fietsers, bromfietsen en scooters komt.
In de Verenigde Polders zijn de eerste Kievitseieren gevonden. De SP wil daarom dat er tijdens het broedseizoen een verbod op loslopende honden, fietsers, bromfietsen en scooters komt. ((Foto: Pixabay))

"Sluit fietspad Verenigde Polders tijdens broedseizoen af"

Door CHRISTA WARMERDAM

HAARLEM - De SP heeft aan het college gevraagd of het fietspad in de Verenigde Polders tijdens het broedseizoen afgesloten kan worden voor fietsers, bromfietsen en scooters. Daarnaast wil de partij dat er in die periode een verbod komt voor loslopende honden. Volgens wethouder Snoek is dit gebied al verboden voor loslopende honden en is het dus een kwestie van handhaven.

Frits Garretsen (SP) legt in de raadsvergadering van 28 maart uit: "Afgelopen zaterdag heb ik in de Verenigde Polders 8 kievitseieren gevonden. Dit betekent dat het broedseizoen weer is begonnen. Tegelijkertijd bleek dat het fietspad dat dwars over het land van boer Van Es loopt, voor veel overlast voor de broedvogels zorgt. Loslopende honden lopen de weilanden in en verstoren de broedvogels. In de buurt van het fietspad wordt mede daarom niet gebroed. Bovendien rijden ook scooters en brommers over het fietspad die de noodzakelijke rust verstoren. Vroeger was het fietspad tijdens het broedseizoen afgesloten voor elk verkeer."

Garretsen pleit er dan ook voor dat het fietspad zo snel mogelijk en tijdens het hele broedseizoen (tot 15 augustus) wordt afgesloten voor verkeer en dat er duidelijke verbodsborden komen. Verantwoordelijk wethouder Merijn Snoek legt uit dat het gebied al 'geen loslopende honden gebied' is. "Honden dienen daar al aangelijnd te zijn." Snoek moet het antwoord op het verbod voor brommers en scooters schuldig blijven. "Daar moet ik me eerst goed in verdiepen of dat niet al zo is en of er wel of niet de juiste borden staan." Garretsen legt uit dat hij ter plekke is geweest en dat hij in een half uur tijd geen enkele hond heeft gezien die aangelijnd was. "Mensen houden zich er niet aan, misschien zijn ze zich er niet van bewust. Dus wat is er tegen om een bordje 'Geen loslopende honden' op te hangen." Snoek: "Ik denk dat hondenbezitters zich er wel van bewust zijn, dus dan wordt het een handhaving vraagstuk. Dat moet ik dan eerst met de burgemeester bespreken en over nadenken."

Meer berichten