Hanneke Versluit
Hanneke Versluit ((Foto: PR))

Column Stem in de Stad: De kracht van verhalen

Kent u dat ook? Dat sommige verhalen van mensen je zo diep kunnen raken dat je het nooit meer vergeet. Die zomaar opeens door een iets andere gebeurtenis naar boven komen en de tranen je in de ogen schieten? Dat je denkt, waar komt dit opeens vandaan? Sommige liedjes hebben ook dat effect, je weet het dan weer precies en emoties en herinneringen komen weer los.

In mijn werk hoor ik héél veel verhalen van héél veel verschillende mensen. Mensen uit onze omgeving of die hier terecht zijn gekomen. Allemaal met hun eigen verhaal. Dan leer je ook de kracht van het luisteren. Want kunnen wij als drukke mensen zelf nog wel eens helemaal stil worden van binnen om het verhaal van een ander in rust te kunnen aanhoren? Tussen de zinnen door luisteren naar wat er eigenlijk gezegd wordt?

Ik spreek als coördinator SchuldHulpMaatje/MoneyFit natuurlijk in m'n werk alleen mensen die kampen met financiële tegenslagen tot aan flinke schulden toe. Allemaal hebben ze een verhaal en willen dat graag vertellen. Hoe het is gekomen, wiens schuld het eigenlijk is, hoe ze zich voelen. Ook al weten ze zelf dat ze minder handige tot aan stomme dingen gedaan hebben met een groot probleem als resultaat. Toch is het fijn om dan in alle rust te kunnen vertellen hoe het zo gekomen is. Zonder meteen een oordeel geveld te krijgen en meteen een hulpverleningscircuit ingeduwd te worden waar je nog niet aan toe bent.

Ik weet zeker dat er in Haarlem en directe omgeving veel meer mensen zijn met een dergelijk verhaal. Om mensen de gelegenheid te geven om deze verhalen te zien en te lezen, maar ook zelf in te kunnen sturen hebben wij een nieuwe website in de maak die hopelijk eind mei de lucht in kan. www.geldzorgenvrij.nl. Weet u nu al dat u graag daar een bijdrage aan wilt leveren, laat mij dat dan weten (tel. 06-10638323).

Ik luister graag naar uw verhaal!

Hanneke Versluis

Coördinator SchuldHulpmaatje/Moneyfit

Meer berichten
 

Fotoseries