De bomexplosie werd in de wijde omgeving gezien
De bomexplosie werd in de wijde omgeving gezien ((Foto: Rowin van Diest))

Vliegtuigbommen ontploft op Bloemendaal strand

BLOEMENDAAL - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) liet dinsdag 18 en woensdag 19 juni drie vliegtuigbommen ontploffen op het strand bij Bloemendaal. Het gaat om brisantbommen uit de Tweede Wereldoorlog van 500, 1000 en 1200 kilogram.

Wat deze granaten volgens de Koninklijke Landmacht extra bijzonder maakt, is dat ze Duits zijn. Normaal gesproken gaat het bij dit formaat om Amerikaanse vliegtuigbommen. Volgens de Landmacht is een Duitse bom van 1200 kilogram uniek.Om de ontploffing zo klein mogelijk te houden, is een drie meter diepe put gegraven. Vervolgens is de kuil volgestort met duinzand. Ook is volgens de standaardprocedure het luchtruim tijdens de vernietiging gesloten.

De bommen zijn in september in Rijsenhout gevonden. Volgens Bas Coolen, directeur van UXO Group, die zich richt op opsporing van explosieven, is dat geen verrassing. Die locatie werd volgens Coolen in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebruikt als dumpsite. De landmacht weet niet hoeveel bommen er nog in de grond liggen.

Meer berichten