Zwemmen in het Spaarne is niet aan te raden.
Zwemmen in het Spaarne is niet aan te raden. ((Foto: Jur Engelchor))

Hoe (on)veilig is een duik in het Spaarne

HAARLEM - De zomervakantie staat voor de deur! En als de temperatuur oploopt, is het fijn om verkoeling te zoeken. Kies daarvoor wel een veilige zwemplek uit en ga niet zwemmen in het Spaarne, de Leidsevaart of ander open vaarwater. "Dat is niet alleen verboden maar ook levensgevaarlijk", waarschuwt de Havendienst.

Pootje baden of zelfs hele stukken zwemmen in het Spaarne of in een gracht. Of met vrienden van een brug afspringen. Het komt ieder jaar voor, maar de Havendienst ziet de laatste maanden een toename ten opzichte van andere jaren. "Het zijn vaak kinderen. Zo zagen we een keer een meisje op een bedje midden in de vaargeul van het Spaarne drijven. Als er een vrachtschip aankomt, heb je geen schijn van kans."

Gevaar

Want de schepen die op het Spaarne voorbij varen, kunnen behoorlijk groot zijn. "Tot wel 70 meter lang en met een gewicht tot 1000 ton". "Als zwemmer ben je nauwelijks zichtbaar voor de opvarenden op zo'n schip. En zelfs als de schipper je wel ziet, kan hij niet snel remmen of uitwijken. Een dergelijks schip heeft tientallen meters nodig om af te remmen"

Bovendien hebben schepen een aanzuigende werking. Ook als je afstand houdt, kun je dus door de stroming naar het schip 'toegezogen' worden. "En als je gaat zwemmen in open water, zoals de Mooie Nel, is de wisselende temperatuur ook een risico. Midden op het water is het veel kouder dan aan de kant. Je kunt daardoor kramp krijgen en onderkoeld raken".

Veilige plekken

Gelukkig zijn er in en rond Haarlem ook plekken waar je veilig in natuurwater kunt zwemmen. Denk aan het strandje bij de Molenplas, de Veerplas of het Wed.

Alle veilige zwemplekken zijn te vinden op de website van zwemwater

Bron: gemeente Haarlem.

Meer berichten