(Foto: Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67565329)

Barcode als vervoersbewijs bij Connexxion

HAARLEM - Vanaf 15 juli kunnen reizigers in Haarlem-IJmond een barcode als vervoerbewijs gebruiken in de bussen van Connexxion. Alle bussen zijn uitgerust met een nieuwe barcodescanner. Reizigers kunnen deze scanner gebruiken om in- en uit te checken. Reizigers kopen een kaartje bij de chauffeur en betalen met pinpas of creditcard. Op het moment van aankoop bij de chauffeur is het kaartje direct ingecheckt. Bij het verlaten van de bus checken zij uit door de barcode onder de scanner te houden. Bij een overstap naar een volgende bus kan worden ingecheckt met de barcode.

Treinreizigers kennen het al: koop je een los kaartje, dan kun je in- en uitchecken met een barcode. Vanaf nu hebben de bussen van Connexxion in Zeeland deze mogelijkheid ook. Sinds maandag zijn alle Zeeuwse bussen uitgerust met een barcodescanner.
Barcodes, ook wel bekend als streepjescodes, vind je overal: op een bioscoopkaartje, op je boarding pass en op je boodschappen. Bijna alle winkels, evenementen en attracties accepteren barcodes. Ook het openbaar vervoer gaat hierin mee. Maar hoe werkt het? Je koopt een kaartje bij de chauffeur en betaalt met pinpas of creditcard. Op het moment van aankoop bij de chauffeur is het kaartje direct ingecheckt. Bij het verlaten van de bus check je uit door de barcode onder de scanner te houden. Bij een overstap naar een volgende bus kan worden ingecheckt met de barcode.

Integratie OV

Onder reizigers is steeds meer behoefte aan integratie van alle vervoersdiensten: Naast bus, tram, metro en trein moet het steeds makkelijker worden om bijvoorbeeld een (OV) deel-fiets, deelauto of taxi te gebruiken. Een ticket met barcode voor alle vervoermiddelen maakt dit mogelijk. Door barcodescanners in lijnbussen te plaatsen, is deze integratie een stap dichterbij gekomen.

Online kaartverkoop
De volgende stap is de online verkoop van tickets met een barcode in de webshop. Dit kaartje kan worden geprint of worden getoond op een smartphone. In de bus controleert de barcodescanner of de barcode op het moment van reizen geldig is. Zo wordt het reizen met het OV steeds eenvoudiger.

Meer informatie op Connexxion

Meer berichten
 

Fotoseries