Het elftal van Telstar is klaar voor de match.
Het elftal van Telstar is klaar voor de match. ((Foto: Willem Brand))

Surinaams swingen op Schoonenberg

Door Willem Brand

VELSEN - Aantrekkelijke affiche voor de afsluiting van de seizoens-voorbereiding, Telstar tegen het Surinaamse nationale elftal. Lekker weertje, lekker sfeertje. Zon, ritmische kawina-muziek, roti, beetje bloot en ook nog een potje voetbal. Telstar heeft het laatste oefenduel als voorbereiding op het seizoen 2019/'20 met een gelijkspel afgesloten. Het nationale elftal van Suriname werd op een 1-1 gelijkspel gehouden. Maandag 12 augustus wacht het echte werk. In de openingswedstrijd is in Alkmaar Jong AZ de tegenstander.

'Kom op, Suriname', rolt het na vijf minuten van de hoofdtribine. Het Surinaamse elftal heeft uit een penalty gescoord! Het duurt even voordat een Telstar-fan de tegenkreet 'Kom op, IJmuiden' bedenkt en die er schuchter tussen gooit.

The Tornados

Op de oosttribune staat steevast Peter Jomanda Zoontjes al drieënzestig jaar in de 63ste minuut op en speelt Telstar van The Tornados op zijn gitaar. In zijn jongere jaren rende hij dan ook nog met een vlag langs de tribunes. Vanaf minuut één doet een Surinaamse fan hem langs de hoofdtribune na. Met 'Hé' gevolgd door 'Natio' van het publiek of 'Legioenen, legioenen, Suriname legioen', warmt hij het publiek met zijn megafoon op onderwijl de Surinaamse vlag wapperend.

Seizoenskaart

Om kwart voor vijf, ruim een uur voor de wedstrijd, hadden Willem en Dik uit Vogelenzang hun seizoenskaart al opgehaald. Ze zijn ruim op tijd, maar het is dan ook niet altijd dat de Witte Leeuwen tegen het nationaal elftal van Suriname spelen. Op de vraag waarom Telstar, zegt Dik ooit begeesterd geraakt te zijn door Hans Apswoude en zoals het vaak met generaties voorkomt, zijn de jongste en oudste zoon ook gepassioneerd Telstarfan. "Het is een charmant cluppie,"zegt Dik. "En vanwege de gemoedelijke sfeer, iedereen kent iedereen. Wat er ook bijkomt is dat het betaalbaar is,"voegt Willem eraan toe.

Robin Hood

George A-Kan uit Amsterdam heeft in 1976 Robin Hood tegen Ajax zien spelen. Dat werd 4-3 voor Ajax. Hij herinnert zich hoe de vader van Urby Emmanuelson de Ajacieden dolde. Rudi Cederburg uit Purmerend herinnert zich dat Ajax zelfs tijd rekte. Maarten en Siem uit Zaandijk zitten op de oostzijde lekker in het zonnetje. 'Pech voor Telstar dat Ajax nu net tegen PAOK speelt,' zegt Siem, 'Dat scheelt best publiek.'

Linkerrijtje

Herman Lynen, de vader van Telstars middenvelder Senne Lynen, nipt in de rust aan een pintje. 'Veel Belgen spelen in de eerste divisie,' weet hij, 'Jonge spelers willen zich hier lanceren. In België krijgen ze veel minder tijd om te groeien.' Gastvrouw Dickie Sintenie is klaar voor het seizoen. 'We willen goed voetbal brengen, maar dan moet je ook goede centen hebben. Ik ben lyrisch van voetbal en vooral van Telstar,' zegt ze. Als Telstar net zo swingt als de twee Surinaamde danseressen, dan eindigen ze vast en zeker in het linkerrijtje.

Meer berichten