Koninklijke kunstmarkt in Spaarndam

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Willem Brand)

SPAARNDAM - De laatste van het seizoen viel op 10 augustus in het water, organisator Paul Marselje had op 24 augustus meer geluk: de zonovergoten kunstmarkt op het Kolkje werd drukbezocht.Sfeervol door de prachtlocatie, gezellig door de drukte en afwisselend qua kunst & kraam. Vormgevers in hout, (edel)steen, metaal en aardewerk showden hun werk.

Door Willem Brand

Out of the box

Zo ook Arie Verboom uit Haarlem die hout een tweede leven geeft en kisten en kasten maakt met een twist. Zo maakte hij van het eiken ledikant van zijn ouders een kist die gebruikt kan worden om sieraden, schelpen of munten in op te bergen. 'Mijn vader was timmerman in Haastrecht, hij maakte alles recht, kasten en ledikanten.' Zelf timmert Arie 'out of the box'.

Modiste

Verderop staat modiste Gaby Ihne-Lange met een kraam vol dameshoeden en haarbanden. 'Ik wilde een borsalino voor mezelf. Ik schrok van de prijs en ben toen zelf een cursus hoedenmaken gaan doen.' Ze is nu professioneel hoedenmaakster, via de bruidswinkel waar zij coupeuse is, krijgt veel klanten. Nee, Maxima is nog niet langs geweest, die koopt haar hoeden in België. Oud-koopvaarder Chris van Drunen uit Heemskerk maakt zeegezichten. 'De schelpenvisser die bij ons thuis hangt, hangt ook in heel veel andere huizen,' vertelt zijn vrouw trots.

Tante Truus

Diezelfde Chris was even daarvoor nog bij tante Truus op de Kolk naar binnen gelopen voor een paracetamol. Juist toen de man van de krant zich vergaapte aan de enorme verzameling klokken, serviesgoed, strijkijzers, vazen en ga zo maar door. Truus: 'Ik ben in 1957 met Wim Bijl getrouwd, maar we waren vanaf onze verkering al aan het verzamelen. Wat ik leuk vind, daar heb ik plaats voor. Dit is mijn eigen museum.'

Hansje Brinker

Natuurlijk ontkom je op zo'n dag niet aan de historische vereniging. Tientallen boeken zijn te koop over historisch Spaarndam waaronder ook het Rijnlandhuis. Striptekenaar Alex van Koten signeert het kinderboek dat Han Bouwens, eigenaar van AH Bouwens, uitgaf: HanSje Brinker en het gat in de Tijd. Een Engelse vertaling zag onlangs het licht. Bouwens: 'Scheveningen en Harlingen pronken ook met Hansje, maar het echte beeldje door prinses Margriet onthuld staat hier. Het koninklijke jacht de Piet Hein lag toen in de Kolk.'

Afbeelding