UIT-TIP

Open dag werkplaats NS Haarlem

HAARLEM - NS treinmodernisering in Haarlem is op zaterdag 21 september open voor publiek. In de werkplaats, waar momenteel onder meer treinstellen van de VIRM-1 serie een grondige renovatie ondergaan, worden rondleidingen gegeven en zijn technische demonstraties te zien. Verder kunnen bezoekers er lasergamen tussen de treinonderdelen en tafeltennissen op een tafel gemaakt van oude treinvloeren.

De open dag wordt georganiseerd om 180 jaar spoor te vieren. In 1839 reden de eerste stoomtreinen in Nederland tussen Amsterdam en Haarlem. Op de plek waar destijds het eerste treinstation van Haarlem stond, is nu NS Treinmodernisering gevestigd. Iedereen is hier op 21 september welkom tussen 10.00 en 16.00 uur tijdens de open dag. Vanaf station Haarlem vertrekt er ieder heel uur een pendeltrein rechtstreeks naar de locatie.Over NS Treinmodernisering.

Skelet

De werkplaats in Haarlem is de grootste van NS. Op dit moment wordt het 20 jaar oude treintype VIRM 1 omgebouwd tot een modernere versie. Na ongeveer 5,7 miljoen kilometer over de Nederlandse sporen te hebben afgelegd, is dit type toe aan vernieuwing, zodat de treinen nog eens 20 jaar mee kunnen.

Ze worden volledig gestript en daarna opnieuw ingericht. Bezoeker kunnen door het skelet van een trein lopen en zien hoe een oude trein weer een nieuw jasje krijgt op de schilderafdeling. In de nieuwe Wielenhal komen bezoekers alles te weten over het reviseren van wielen voor de volgende duizenden kilometers. Ook zijn er demonstraties van het 3D-printen van treinonderdelen of het uitvoeren van drone-vluchten.

Hergebruik

Bij het moderniseren wordt 86 procent van de oude onderdelen opgeknapt en teruggebracht in de trein. Wat niet terug kan, krijgt een tweede leven. Op de open dag zijn onder meer tassen van treinstoelbekleding, plantenbakken van prullenbakken en notitieboeken van oude vertrekstaten te krijgen. Voor kinderen is er een speurtocht dwars door de werkplaats, is het mogelijk om tussen oude treinonderdelen te lasergamen of te pingpongen op een tafeltennistafel gemaakt van oude treinvloeren.

Meer berichten