VIDEO

180 jaar spoor Haarlem-Amsterdam; Stoomlocomotief De Arend

HAARLEM - Precies 180 jaar geleden maakte op 20 september 1839 stoomlocomotief 'De Arend' de eerste treinrit tussen Haarlem en Amsterdam. De rit duurde 25 minuten. Daarmee was de trein een stuk sneller dan de andere opties waar reizigers uit konden kiezen, zoals de trekschuit of koets.

De Arend reed in die tijd niet Haarlem binnen, maar moest minimaal ongeveer 100 meter buiten de stadswallen blijven. Dat eerste stationnetje lag ergens op de plek waar nu de werkplaats is van de Spoorwegen. (NedTrain) Later nadat de stadswallen waren verdwenen, mocht de trein de stad in en kwam het station op zijn huidige plek.

Reizen met de trein was in die tijd nog heel bijzonder. Niet iedereen was direct enthousiast: het ging wel erg snel en wat maakten die stoomtreinen een lawaai! Toch kwamen er al snel nieuwe spoorlijnen bij in Nederland. Ook het Haarlemse station werd uitgebreid. Niet alleen met nieuwe sporen, maar ook met nieuwe vervoermiddelen. Zo reden er tussen 1878 en 1957 ook trams in Haarlem. Eerst paardentrams en later elektrische.

Anno 2019 is de infrastructuur heel anders ingedeeld. Er rijden 6 treinen per uur van Haarlem naar Amsterdam en terug en Haarlem heeft geen trams meer. Op het busstation wat voor het stations geplaatst is, rijden in de ochtendspits dagelijks 175 bussen. Ben je benieuwd hoe de treinrit er in 1839 uitzag? Kijk dan deze 3D video van Walter Kok. 

Meer berichten