De 'cast'van in de Soete Suickerbol.
De 'cast'van in de Soete Suickerbol. ((Foto: Willem Brand))

Frans Loenenhofje een plek van plezier

Door: Willem Brand

HAARLEM - Het Frans Loenenhofje voldeed volledig aan het thema van Open Monumentendagen dit jaar: Plekken van plezier. Er was toneel in drievoud van J.J. Cremer met muziek en commedia dell'arte als ingrediënten.

Een poppenkastachtig stuk doorspekt met woordgrappen

Recht voor zijn raap waren de dialogen van 'In de Soete Suickerbol', een klucht naar een kinderboek uit 1936 van W.G. van de Hulst. Hoe hilarisch het plot. Regisseur René Retèl actualiseerde een eerdere toneelversie en schreef er Haarlemse grappen in. Zo vielen de namen van Moussa Ayan, Willemien Ruigrok en Jos Wienen.

Traditioneel is het Frans Loenenhofje op Open Monumentenzaterdag het decor van een vrolijk toneelstuk. Aandachtig toeschouwer is Marijke, de dochter van regent Wil van Schaik. Het boek van Van de Hulst met prenten van W.G. van de Hulst junior stond ook in de boekenkast van huize Van Schaik. Marijke heeft het boek zelfs mee. 'Als kind was ik bang voor de bakkersvrouw,' vertelt zij. Inderdaad, die ziet er op de plaatjes nogal vervaarlijk uit.

Groteske spel

In het echt (..) oogt de bakkersvrouw met haar dikke wangen – elke speler draagt een masker – een stuk vriendelijker. Overigens zijn de spelers prachtig gekleed in commedia dell'arte stijl. De bakkerswinkel lijkt op een poppenkast. Helemaal goed, want het is een poppenkastachtig stuk doorspekt met woordgrappen. De combi tussen middeleeuwse moraal en actualiteit en het groteske spel valt zeer in de smaak bij het publiek.

Dertig jaar

Wil van Schaik, die op zijn banjo samen met Jozef en Tineke Vlaar buiten het hofje met muziek de dagjesmensen naar binnen lokt: 'We doen dit al dertig jaar. Dit keer sluit het prachtig aan op het thema 'Plekken van plezier'. Joke van Muiswinkel, J.J. Cremerlid van het eerste uur, herinnert zich dat ze de klucht van de Soete Suickerbol het eerste stuk was dat Cremer ooit in het hofje heeft opgevoerd. Freek Muiswinkel, haar man, speelde destijds de bakker en zij de bakkersvrouw.

Meer berichten