Schola Hildegardis geniet veel publiek.
Schola Hildegardis geniet veel publiek. ((Foto: Melle Meivogel))

Hofjesconcerten: tropische verrassing in zangverpakking

  Cultuur

Door Willem Brand

HAARLEM - Ondanks het tropische weer hadden de Hofjesconcerten over belangstelling niet te klagen. Het publiek komt dubbel aan zijn trekken, visueel en auditief.
Je bent sexy als je zingt

In de Proveniershof zingt het Haarlems Studenten Koor onder leiding van Reijer Ploeg vijf liederen uit hun zomerconcert. Het thema is tijd. Met een haastig lied 'Man in hurry' wordt het optreden afgesloten. Lekker uptempo en met pianobegeleiding van Joshua Aaron. Na afloop delen broer en zus Gerben en Maaike Rebel flyers uit. HSK is zoals veel koren op zoek naar mannen. Dirigent Reijer Ploeg: 'We doen geen auditie, want iedereen kan zingen. De meeste leden kunnen na een paar jaar een solistenrol aan.'

De organisatie in hofje Inden Groenen Tuin heeft oog voor het publiek. Dat mag in de schaduw aan de westkant zitten. De zangers staan half in de schaduw half in de zon onder een boomparasol. Ook worden er witte paraplu's uitgedeeld aan ouders met kleine kinderen!

Kunst en ontroering

Erna wordt 'Vocal Group Buzzz' als de Haarlemse trots aangekondigd. 'Creep' van Radiohead begint als een gedicht en gaat steeds meer swingen. Een waar kunststukje is 'Mashup' waarin vijftig hits in acht minuten de revue passerren. Buzzz swingt en ontroert, ook omdat je er zo dicht bovenop zit. Niet als geïrriteerde maar als meelevende buurvrouw! Zingen is sexy.

12de eeuwse muziek

In het Luthers hofje vindt met Schola Hildegardis het enige hofjesconcert plaats waar je kunt meezingen. Het koor onder leiding van Antje de Wit zingt 12de eeuwse muziek van de eerste Europese vrouwelijke componist, Hildegard van Bingen. Als abdis maakte zij muziek voor haar kloosterzusters.

Het was goed

De zangeressen staan tussen het publiek en zingen een liedje voor. Er zijn mensen die het snel oppikken en de tekst na een paar keer oefenen meezingen. De meerderheid humt de grondtoon mee. Het hele hofje zoemt en zingt! Antje na afloop: 'Omdat er haast geen kaatsing was, hoorden de zangeressen niet goed of het een mooi geheel was. Maar ik stond er tegenover en hoorde dat het goed was.'

Meer berichten