Amsterdammers zorgen voor hogere huizenprijzen in Haarlem

  Nieuws
Amsterdammers drijven mogelijk de huizenprijzen op in Haarlem. (Foto: Ad Timmers)
Amsterdammers drijven mogelijk de huizenprijzen op in Haarlem. (Foto: Ad Timmers) (rodi.nl)

HAARLEM - Bezitters van een woning in Amsterdam die uit de hoofdstad verhuizen, drijven mogelijk de huizenprijzen op in hun nieuwe woonplaats. Ze hebben door de overwaarde op hun oude huis namelijk meer financiële armslag, schrijven economen van Rabobank. Vooral Haarlem en Almere hebben hier 'last' van.


Amsterdammers telden gemiddeld een hoger bedrag neer voor een tussenwoning dan huizenkopers uit andere plaatsen. Ook in woonplaatsen als Amstelveen, Hilversum en Utrecht hebben ze hier mee te maken. Dit kan erop wijzen dat ze meer voor dezelfde woning bieden, maar ook dat ze eerder voor duurdere woningen kiezen. "Zeer waarschijnlijk is het een combinatie van beide. Dit zou betekenen dat verhuizende Amsterdammers een prijsopdrijvend effect hebben in de regio", stelt econoom Rogier Aalders.

Vooral Almere en Haarlem zijn volgens Rabobank populaire steden bij vertrekkende Amsterdammers. Daar kwam respectievelijk 14 en 18 procent van de verkochte woningen in handen van Amsterdamse doorstromers. In kleinere omliggende plaatsen, zoals Waterland of Ouder-Amstel, ging het om tussen de 30 en 40 procent.

Meer berichten