Jouw Haarlem: Haal plaquette gevallen soldaat terug

Door Christa Warmerdam

HAARLEM - Moussa Ayan (Jouw Haarlem) laat een afbeelding zien van de plaquette voor de gevallen soldaat Van der Linden, die hing in het voormalig V&D gebouw aan het Verwulft. Bijna iedere Haarlemmer kent deze plaquette, die decennia lang in het trappenhuis van V&D heeft gehangen.

"De plaquette is ter herinnering aan de gesneuvelde soldaat Dirk van der Linden, die werknemer is geweest van V&D. Bij de verbouwing van het gebouw, toen het overging naar Hudson's Bay, is de plaquette weggehaald en kwam in handen van de Stichting Herdenking Militaire Erehof 's-Gravenhage terecht. Eigenlijk hoort deze plaquette in Haarlem thuis".

Passende plek

Ayan vraagt dan ook in vergadering van 28 februari aan de raad of het college bereid is om contact op te nemen met de Stichting om de plaquette naar Haarlem terug te halen en er een passende plek voor te zoeken en te vinden. Burgemeester Jos Wienen belooft het op te pakken en hier nader naar te informeren en te kijken of daar een goede plek voor is.

Gesneuvelden

Op de plaquette is de tekst te lezen: 'Ter herinnering aan onzen gesneuvelden collega Dirk v.d Linden gevallen voor het Vaderland 10 mei 1940. Het gezamenlijk personeel Der firma Vroom en Dreesman Haarlem.' De gedenksteen hing tot mei 2016 in het trappenhuis van het warenhuis.

Garde Jagers

Dirk van der Linden was een verkoper bij V&D in Haarlem. Hij was in mei 1940 als soldaat bij het regiment Garde Jagers. Hij sneuvelde op 23-jarige leeftijd op de eerste dag dat Nederland betrokken werd bij de oorlog, bij de zogenoemde 'Slag om de Residentie'.

Meer berichten
 

Fotoseries