Showerpower voor vluchtelingenkamp Moria

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Je bent samen met 8499 mensen terwijl er plek is voor 3100. Er is één toilet voor iedere 72 mensen, een douche moet je met 84 anderen delen. Op 1 oktober 2018 zetten vijf Nederlanders het project ShowerPower op. Heleen Witte gaat er samen met Lenny van Hazebroek een week helpen.

Door: Willem Brand

'In huis wacht de vrouwen een paar uur privacy'

In vluchtelingenkamp Moria op Lesbos leven zo'n achtduizend mensen in erbarmelijke omstandigheden. Het ergste is nog dat ze niet weten hoelang hun verblijf duurt. Velen worden na lang anderhalf tot twee jaar teruggestuurd naar Turkije. Slechts een klein deel krijgt asiel.

Crowdcontrol

Heleen gaat in april voor de zesde keer naar Lesbos om vluchtelingen te helpen. "Eerder bestond mijn werk uit het uitdelen van voeding en kleding en het vrouwen leren ontluizen. De erste keer in 2016 hielp ik ook met het ontbijt maken. Mensen vragen zich dan af waarom vluchtelingen dat niet zelf doen. Crowdcontrol was toen er duizenden mensen aankwamen hard nodig."

Heleen: "Lenny en ik halen nu een paar keer dag met een busje acht vrouwen en eventuele kinderen op. In het huis wacht hen een paar uur privacy, warm water en de veiligheid van alleen maar vrouwelijk gezelschap. Na het douchen drinken we koffie of thee. Soms doen de kinderen spelletjes, soms wordt er gezongen."

Straatorkest

Om niet met lege handen te komen liep het Haarlems Straatorkest zaterdag 2 maart een rondje door de binnenstad. Na een half uur spelen wordt de actie verboden door twee handhavers. "Heeft u een vergunning, mevrouw?" Nee dus. "U komt roet in het eten gooien. Dit is de eerste keer in dertig jaar dat we moeten stoppen," roept accordeonist Ed Leliveld. Als de meest fanatieke handhaver zegt dat ze geen muziek mogen maken, zet een lid een lied in. Erna zit de actie er echter op.

Toch is er nog 414,- euro opgehaald. Een bijdrage kunt u leveren door te storten op ShowerPower Foundation NL 51 TRIO 0338 8088 68