(Foto: Willem Brand)

Muzikale 'feel good' erfenis tijdens afwisselende RIP Live

Door Willem Brand

HAARLEM - Afwisselend, vrolijk en een hoog feel good gehalte, zo duidde een bezoekster de derde editie van RIP Live. Een gouden greep om artiesten te eren die het jaar ervoor het tijdelijke voor het eeuwige hebben verwisseld. Dat hun muzikale erfenis moge voortleven.

The Temptations, Charles Aznavour, Motorhead, Jurgen Marcus, Fleetwood Mac, Koos Alberts en Anneke Grönloh en nog veel meer grootheden kwamen voorbij. En Aretha Franklin natuurlijk, een van de grootste zangers die er in 2018 tussenuit piepten. Zij werd tweemaal bezongen, de veel te jong overleden dance-dj Avicii kreeg hetzelfde eerbetoon. Respect!

Kippenvel

Avicii's 'Wake me up' (when it's all over) is dan zo'n zin die blijft hangen. Maak me wakker als het voorbij is. Zanger Xander Hubrecht liet de stomende zaal dansen op de mix van house en country. Kippenvel toen Monique Klemann van Loïs Lane het tedere 'Nights in White Satin' zong.

'Ik ga bijna in Hem geloven, halleluja,' was de reactie van een vrouw die het erg naar de zin had tijdens 'O Happy day' van Nyjolene Grey. Het hield maar niet op klassiekers te regenen. Frank Kraayeveld eerde zijn overleden broer Arti en zong ook het op zijn lijf geschreven 'The life I live'' van Q65.

Rapversie

Achter de coulissen had Freek de Jonge verteld dat er natuurlijk maar één nummer in aanmerking kwam bij zijn ode: 'Er is leven na de dood'. Freek: 'Kraantje Pappie of Boef zouden daar zeker een mooie rapversie van maken.' Ria Valk kon niet kiezen uit de vele hits die ze had gehad. Uiteindelijk mocht Lil Kleine wel haar 'Leo' rappen.

Het was Freek die de zaal meekreeg na een gedurfde opening: 'De volgende RIP Live is er voor overleden artiesten die kinderen onder de twaalf hebben misbruikt.' Actueel want de docu rondom Michael Jackson was die avond op tv. Natuurlijk zette Freek ook de tekst van 'Ik verscheurde je foto' naar zijn hand met 'Hoop, Neerlands Hoop komt nooit meer terug.'

Puik klinkende band

Mindel Koning zong maar liefst drie nummers solo en zat ook nog in het achtergrondkoor. Zij beet de spits af en hoe. 'Ik kreeg vleugels,' zei ze na afloop. Ze verklapte dat er slechts twee keer gerepeteerd was.

Toch stond de avond als een huis, vooral dankzij een strakke en puik klinkende band. Freek komt volgend jaar graag weer om zijn schoonvader Eli Asser te eren. Op naar RIP Live 2019.

Meer berichten