Stemmen kan in alle stembureaus door heel Noord-Holland.
Stemmen kan in alle stembureaus door heel Noord-Holland. ((Foto: rodi.nl))

Overzicht van activiteiten op verkiezingsdag Provinciale Staten Noord-Holland

HAARLEM - Vandaag zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschap. Voor de verkiezingen wordt de publiekshal zo ingericht dat slechtziende en blinde Haarlemmers zelfstandig kunnen stemmen. Een soundbox leest voor welke kandidaten op de lijst staan en via een plaat met gaatjes, kan de juiste kandidaat worden aangekruist. De gemeente Haarlem doet mee aan deze pilot 'zelfstandig stemmen met een visuele beperking', omdat toegankelijkheid een belangrijk thema is voor het gemeentebestuur.

Startsein

Burgemeester Wienen geeft om 10.00 uur in de Publiekshal het startsein  voor deze pilot. Burgemeester: "Ik vind het belangrijk dat ook het stemmen toegankelijk is voor iedereen die mag stemmen, dus niet alleen dat de stembureaus toegankelijk zijn voor mensen die in een rolstoel zitten, maar ook dat mensen met een visuele beperking zelfstandig kunnen stemmen. Nu laten zij vaak iemand anders hun stem uitbrengen door middel van een volmacht, maar dat is toch anders. Door zelfstandig te stemmen, kun je je stem echt geheim houden, want daar hebben we volgens de wet recht op".

Stemmen

Om 8.30 uur brengt Commissaris van de Koning Arthur van Dijk zijn stem uit voor de verkiezing van Provinciale Staten van Noord-Holland. Hij doet dit in het stembureau in Badhoevedorp. Om 9.15 uur heet Van Dijk enkele eerste keer stemmers welkom in het stembureau in het Provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem. Jongeren, die de stemgerechtigde leeftijd van 18 jaar hebben bereikt, brengen voor de eerste keer een stem uit voor een democratisch verkozen parlement. De commissaris van de Koning wil jongeren stimuleren om deel te nemen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten onder het motto Elke Stem Telt.

Stembureau Paviljoen Welgelegen

07.30-21.00 uur. Iedereen is welkom om op het provinciehuis van Noord-Holland te stemmen. Het bestuur van de provincie Noord-Holland werkt sinds 1930 vanuit het provinciehuis Paviljoen Welgelegen. Dit monumentale pand werd aan het eind van de 18de eeuw gebouwd door Henry Hope (1735-1811), een Amsterdamse bankier. Het gebouw is een voorbeeld van neoclassicisme en ligt aan de rand van de Haarlemmerhout.

Tentoonstelling Stemt Hoopvol

09.00-17.00 uur. Op verkiezingsdag is het voor de laatste keer mogelijk om de tentoonstelling Stemt Hoopvol te bezoeken. Dit is een unieke tentoonstelling waarmee Provinciale Staten 100 jaar vrouwenkiesrecht vieren. Politici van nu kijken terug naar 100 jaar vrouwenkiesrecht: wat heeft het ons gebracht, maar ook: wat moeten we nog doen?

Meer berichten
 

Fotoseries