(Foto: Rowin van Diest)

Upgrade tuin Philadelphia zorgt voor blije cliënten tijdens NLdoet

Door Lenna van den Haak

HAARLEM - Langzaam rijdend in haar rolstoel geniet cliënte Bep (gele jas op de foto), wonende bij Zorginstelling Philadelphia in Haarlem, van de zojuist betegelde tuin. De appel- en perenboom staan er mooi bij, er zijn al enkele knoppen zichtbaar. Vele vrijwilligers en professionals hebben zaterdag 16 maart hun handen uit de mouwen gestoken. NLdoet, heeft zichtbaar goed gedaan!

Fabienne Butijn is coördinerend begeleider van Philadelphia, locatie Asterstraat. Zij is ook de drijvende kracht achter de gigantische klus die door velen is geklaard. Wat vorig jaar begon met een collecte, is uitgemond in een prachtig betegelde tuin waar alle cliënten naar hartenlust kunnen rijden in hun rolstoel, genieten van de zon op de huid en het horen van allerlei vogels en andere dieren.

Buitenruimte

"Vorig jaar maart meldde ik ons aan bij het Oranjefonds voor collecte. We haalden 1400 euro op, waarvan de helft naar het Oranjefonds ging, maar dat was een mooi bedrag voor het opknappen van de tuin. De langgerekte tuin, bestaande uit een klein terras en veel gras, kostte veel onderhoud terwijl maar weinig cliënten er gebruik van konden maken. Gaandeweg hebben we bedacht met Agnes, vrijwilliger en tevens een familielid van een van de bewoners, dat als we het helemaal gaan betegelen veel meer mensen van de buitenruimte konden genieten. Zo gezegd zo gedaan."

Eindresultaat

Met hulp van vele sponsoren, zo heeft Tuinbedrijf Nijssen uit Heemstede bloembollen geschonken en heeft Steenbreek 023 geholpen met contacten te leggen voor tegels bij Spaarnelanden, is de tuin geworden zoals hij is geworden. Maar er ging een heel traject aan vooraf. "Ik ben bijgestaan door echte vaklui die op vrijwillige basis hebben geadviseerd en een heel ontwerp hebben gemaakt. Een paar weken voor de grote dag hebben we het gras weggehaald, aarde en zand weggeschept en de grond egaal gemaakt voor de 1500 tegels die we hebben besteld. Afgelopen zaterdag heeft Boels een graafmachine, trilplaat, 4 kruiwagens en graszoden maaier gesponsord. zonder deze grote donaties was het nooit gelukt.''

Delegeren

Naast familieleden van de cliënten en andere vrijwilligers waren vooral Pascal de Tuinman en Richard Evers de dragende krachten van het uitvoerende project. "Zij hadden het plan in hun hoofd, overzicht van wat er moest gebeuren en konden delegeren waar nodig. Zonder hen was de dag nooit zo goed uitgepakt," vertelt Fabienne stralend. "Wat ons nu nog rest is wachten totdat het zand goed tussen de tegels is gezakt. Daarna kunnen we de tuin gaan opleuken met mooie struiken, planten en potten.

De glimlach op alle gezichten van onze cliënten, daar doe je het allemaal voor."

Meer berichten