Jan Siebelink.
Jan Siebelink. ((Foto: PR Boekenweekgeschenk))

Met je neus in de boeken tijdens Boekenweek

HAARLEM - Vanaf morgen tot en met zondag 31 maart is het Boekenweek. Diverse boekhandels in de regio doen mee met diverse acties, signeersessies en lezingen. Het thema van de 84ste Boekenweek, is De moeder de vrouw.

De moeder de vrouw. Twee identiteiten, zijn zij onlosmakelijk met elkaar verbonden? Een relevante vraag waar je heel verschillend op kunt antwoorden; een onderwerp dat net zo veelzijdig is als dat er moeders en vrouwen zijn. Niet voor niets is het dan ook een regelmatig terugkerend onderwerp voor maatschappelijk debat. Het thema kent twee verschillende perspectieven, die van de moeder zelf maar ook die van het kind. Ervaringen met moederschap lopen uiteen van een 'natuurramp' (Joke Smit) tot het mooiste dat je kan overkomen. En waar blijft de begeerte van de moeder de vrouw? Kinderen kunnen idolaat van hun moeder zijn of juist hele strenge criticasters. Al deze zienswijzen leveren een leger aan literaire moeders op, van Medea tot oermoeders.

Ode aan vriendschap

Het boekenweekgeschenk van dit jaar is: Jas van Belofte van Jan Siebelink. Jas van belofte is een ode aan een vriendschap, aan een vader, aan het schrijven. Als Arthur met hoge snelheid per ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht, is hij er zeker van dat hij bezig is het leven te verlaten. Al bijna vanaf de andere zijde overziet hij wat hij achterlaat, en vraagt zich af of het genoeg is.

Het waren zijn vrienden Edwin en Loetje die destijds aanvoelden dat hij een verhaal in zich droeg dat verteld moest worden, maar ze wisten ook dat het een welhaast onmogelijke opdracht zou zijn dit daadwerkelijk uit te voeren. Edwin bezwoer Arthur: 'Je mag nooit meer tevreden zijn over jezelf, zolang de zoektocht van de jongen niet op de meest volmaakte wijze is verteld.'

Gratis reizen

Bij besteding van 12,50 aan Nederlandstalige boeken is dit een geschenk van de boekhandelaren. Geef het geschenk aan familie, vrienden of lees het zelf thuis, op de bank of in de trein. Want wie zondag 31 maart met het boekenweekgeschenk met de trein reist hoeft geen kaartje te betalen.

Meer berichten
 

Fotoseries